Ormens väg på hälleberget

Originaltitel: Ormens väg på hälleberget
Författare: Torgny Lindgren
Utgivningsår: 1982
Tryckår: 2003
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 153
Förlag: En bok för alla
ISBN: 91-7221-269-1

Torngy Lindgren innehar Svenska akademiens nionde stol sedan 1991. Hans internationella genombrott kom med just Ormens väg på hälleberget.

Att sammanfatta handlingen bättre än baksidestexten är i stort sett omöjligt, således gör jag bäst i att citera den.

Torgny Lindgrens berättelse om änkan Tea är en mörk historia med ödesdramats hela tyngd. Romanen utspelar sig i en by i Västerbottens inland under senare delen av 1800-talet. Tea är skuldsatt hos byns handelsman som utnyttjar henne i hennes fattigdom.
En roman om hur ondska och skuld går i arv.

Ormens väg på hälleberget är ganska intensiv – kort, kompakt och det händer mycket i den. Med en dialektal 1800-talssvenska (som jag inte riktigt förstår syftet med) skildras verkligen en vardagsmisär som lämnar en klump i magen.

Ondska och förhållandet till Gud är centralt och man får inte riktigt grepp om vad boken vill förmedla. Åtminstone inte i religionsfrågan. Att en av karaktärerna är ondskan personifierad är ganska svårt att missa.

Om man orkar med det låtsasålderdomligaspråket (jag struntar blankt i hur autentiskt det är) så Ormens väg på hälleberget ett par timmars nattsvart underhållning som är långt ifrån något exceptionellt, men helt okej.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!