Operation B

Originaltitel: Operation B
Författare: Gabriella Håkansson
Utgivningsår: 1997
Tryckår: 1998
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 184
Förlag: BonnierPocket
ISBN: 91-0-056801-5

Operation B består av tre delar, den första delen handlar om en kvinna som efter ett brutalt mord avslöjar allt om sin något märkliga undersökning. De andra delen handlar om en mer eller mindre besatt skalbaggsforskare som får sin samling saboterad på olika sätt. Den sista delen handlar om den som startade hela projektet. Den gemensamma nämnaren (förutom att de tre hänger ihop på sitt egna speciella sätt) är att de alla tar upp empirisk forskning på personnivå, hyffsat organiserad och inte särskilt respektfull mot försökspersonerna.

Det hela beskrivs rätt snyggt och de tre berättelserna ger olika vinklar och nya avslöjanden om de andra böckerna. Jag tror att man skulle få ytterligare tre berättelser om man läste boken en gång till, så pass sammanflätade är de. Operation B skapar dessutom en viss paranoia inom mig. Tänk om jag är en försöksperson – en bricka i ett utstuderat spel? Det är inte särskilt troligt, men boken är så pass nära verkligheten (trots att bokens verklighet är helt bisarr) att man inte kan låta bli att undra.

Språket är inte så speciellt egentligen och jag saknar skillnader mellan de tre berättarjagen som till stor del verkar vara samma person (om det är meningen så är förstås min önskan irrelevant). Språket är lite akademiskt, nästan som jag kan tänka mig att jag själv skriver. Om det är ett gott betyg eller ej låter jag vara osagt.

Operation B är helt klart läsvärd. Den kanske inte kommer revolutionera ditt liv, men den bjuder på eftertanke och en klurig och väl genomtänkt historia.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!