Ett mindre problem, vad tycker ni?

Jag har på senare tid läst om en del böcker vilket i sig inte är något dåligt, förstås. Däremot tycker jag att recensionerna jag redan skrivit om böckerna är undermåliga och skulle gärna skriva nya. Den stora frågan är: ska jag uppdatera recensionerna så att länkarna fortsätter fungera, eller ska jag låta de nya recensionerna få egna inlägg (som vanligt)?

Det lutar åt det tidigare, men att jag flyttar fram publiceringsdatumen så att de publiceras som vanliga artiklar. Detta för att mina många länkar ska fungera och leda vidare till den mest aktuella recensionen. Och då kommer den lilla frågan: ska jag spara de gamla recensionerna?

De recensioner som hittills ligger lite pyrt till är New York-trilogin, Fiktioner och Operation B.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

9 Comments

 1. Jag tycker som Maria. Om du vill ta bort de gamla recensionerna helt (dvs inte riktigt tycker att du kan stå för det du en gång skrivit, även om du förklarat att du ändrat dig/gjort det bättre) så kanske det andra alternativet fungerar bättre. Jag gör det hela tiden i mitt galleri på dA – kanske ritar om en bild, tar bort den gamla, lägger upp en ny. Men det skulle kännas snett att lägga upp en ny bild i samma ’uppladdning’ som den gamla bilden den ska ersättas med – allt som då länkat till den gamla bilden skulle länka till den nya, vilket inte alltid skulle passa. Alla kommentarer på den gamla bilden skulle då stå vid den nya istället, och det skulle vara helt och hållet uppåt väggarna.
  Tycker jag, då.

  Egentligen tycker jag inte att det är något fel i att ta bort gammalt material och ersätta det med nytt (även om jag gärna ser att de gamla recensionerna finns kvar på något sätt, jag tycker om att se utveckling), men det smakar lite illa när man gör stora uppdateringar någonstans där folk redan uttryckt sin åsikt, på sätt och vis, tex i kommentarer på en recension som hips vips inte skulle finnas kvar längre. Det vore förstås ett problem det här med att du själv har många länkar och gärna vill att de ska peka rätt, men jag tycker att det kunde vara värt lite tweaking. Eller åtminstone att man länkar mellan recensionerna i respektive artikel i den takt de läggs upp. Annars riskerar kronologin bli lite bisarr, och det vore trist.

  1. Det där med kommentarerna tänkte jag faktiskt inte på och det är en poäng som definitivt känns värd att ta i beaktande. Det är visserligen inte särskilt knepigt att flytta med kommentarerna om jag skulle skriva in nya recensionen i tidigare inlägg och göra ett nytt för den gamla recensionen (vilket i så fall hade varit planen eftersom det är inläggsnumret jag vill ha till den aktuella recensionen).

 2. Jag tycker att det du föreslår är bäst och saknar egentliga nackdelar. Att ta bort saker du inte är nöjd med är vettigt om du ersätter dem med något du är nöjd. Att flytta fram publiceringen är bra eftersom vi då kan se inlägget. Att ha flera recensioner av samma sak känns inte jättebra även om det går att komma undan med korslänkning mellan inläggen.

 3. Jag håller nog snarare med Xhakhal, speciellt om du vill ha kvar den gamla texten. Att ha flera recensioner känns väl bra just om det är flera recensioner du har skrivit. :)

 4. Jeg mener: Skriv nye, behold gamle.

  Men jeg undrer: Vil du skrive nye fordi du synes de gamle er dårlig skrevet, eller fordi du har endret mening? Hvis du har endret mening om bøkene, hadde det vært interessant å få høre hvorfor, hvordan. Kanskje du av og til kunne kommentert gammel vs. ny versjon? Det hadde jeg likt.

  1. Det är en blandning av flera av förslagen. :) Mina tidiga recensioner är inte särskilt bra varken till form eller innehåll och när det handlar om böcker jag tycker om och vill lyfta fram är det rätt dumt att recensionen är så dålig. Oftast handlar det om att de förtjänar bättre utförda recensioner. I vissa fall handlar det om att jag ändrat mig eller sett nya saker i böckerna och då finns det förstås en poäng i att jämföra en första och andra genomläsning, vad om skiljer dem åt och vad jag upptäckt sedan dess.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!