New York-trilogin

Originaltitel: The New York Trilogy
Författare: Paul Auster
Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsår: 1986
Tryckår: 2006
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 470
Förlag: MånPocket
ISBN: 91-7643-566-0

New York-trilogin är tre kortare romaner vars gemensamma nämnare är New York, detektivarbete och det knepiga med identiteter.

Den första delen, Stad av glas, handlar om Quinn som förväxlas med detektiven Paul Auster. Han sätts att skugga en nysläppt fånge som med största sannolikhet kommer ge sig ut för att döda sin son. Quinn hänger sig så totalt i sin uppgift att han helt förlorar sitt övriga liv.

Den andra delen, Vålnader, kretsar kring Blue som får i uppdrag av Mr White att bevaka Mr Black. Det märkliga är att Mr Black inte verkar göra något misstänkt alls.

Den tredje delen, Det låsta rummet, handlar om berättaren som blir kontaktad av en barndomsväns fru och hon förklarar att hennes make försvunnit och att berättaren fått förtroendet att läsa makens romaner och – om de duger – ge ut dem. En situation som är märklig för berättaren eftersom han inte haft så bra kontakt med maken.

De tre delarna är på ytan olika men är, om man skrapar lite, väldigt väldigt lika. Det gör inget, snarare tvärtom, det är det som gör New York-trilogin ball. Berättelserna leker lite med vad som är verkligt och med läsarens uppfattning av vad som är verkligt. Det är välförfattat och galet svårt att släppa boken när man väl kommit in i den. Eftersom berättelserna är så pass korta blir de inte långtråkiga heller. Överhuvudtaget gillar jag den typen av ”novellsamling” New York-trilogin är – tre längre noveller med röd tråd.

New York-trilogin är väldigt bra, välskriven och läsvärd från sidan ett till sidan 470. Lysande.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!