Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt

Ännu ett rollspel har släppts på den svenska marknaden. Den här gången handlar det om ett ångpunkrollspel i det ryssinfluerade Oktoberlandet.

Produkt:Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt
Produktlinje: Hammaren & Trollspöt, Fiktionslek
Författare: Christian Mehrstam
Omfång och format: 286 sidor, limbunden mjukpärm
ISBN: 91-976447-0-6
Cirkapris: 249 kr

”Hammaren & Trollspöt är ett rollspel i ångpunksgenren. De nyskrivna reglerna är enkla och anpassade för en spelstil med fokus på berättande.”

Så står det på baksidan av den rollspelsbok som nu ligger framför mig här på skrivbordet. Spelet består av en liten, men tjock, bok i A5-format. Det lilla formatet är väldigt trevligt och gör Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt till en bok som man kan avnjutas tillsammans med en kopp té i höstmörkret.
Den minst sagt sparsamma layouten kanske ses som en nackdel av många, men jag gillar den. Den är enkel och nästan skolboksaktig, vilket minimerat antalet störande missar i utseendet samtidigt som det är stilrent och lättläst. Mycket bra.
Det är få illustrationer i Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt, men de som finns är överlag välgjorda, om än inte helt förklarade.

Spelets upplägg är lite originellt. Det börjar nämligen med drygt 200 sidor ”stämningstexter”. Det är allt från polisrapporter till facit för skolprov och utdrag ur uppslagsböcker – allt hämtat från Oktoberlandet. På det sättet beskrivs världen med en stämning snarare än fasta riktlinjer. Ett modigt sätt, vill jag påstå, men ett facit från ett historiaprov känns betydligt intressantare än en enkel uppradning av årtal – även om skillnaden i sig är liten.
Risken som kan finnas i ett sådant upplägg är att världen blir otillgänglig, men lyckligtvis fungerar det bra här. De texterna som finns är välskrivna och fångar verkligen upp mitt intresse. Det är inte alls svårt att hitta ett ställe att inspireras av där man kan förlägga sina äventyr, men det kräver förstås en del av spelledaren.
Jag har en känsla av att Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt därför har en ganska hög tröskel, men eftersom texterna är pedagogiskt upplagda och alltid känns relevanta så kan det även fungera för nyare spelare. Spelet kräver nästan att alla spelarna har läst igenom boken, vilket även det kan göra Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt svårtillgängligt. Farhågorna om att det skulle vara svårt att använda boken under spel besannas aldrig, för de få sakerna man behöver slå upp är föredömligt lätt att hitta.
Det svåraste jag upplevde var alla märkliga (pseudo?)ryska ord som aldrig, eller åtminstone väldigt sällan förklaras, vilket leder till att man funderar på vad vissa ord betyder.

Reglerna är som sagt nyskrivna, men många kan nog känna igen sig i det BRP-liknande systemet. Det handlar om att slå en t100 (i form av två t10or) under sitt värde i en beredskap. Beredskaperna är en blandning mellan grundegenskaper och färdigheter i konventionella rollspel, då ingetdera finns i Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt. Att reglerna är enkela under spelets gång råder det föga tvivel om. De tar inte stort utrymme från berättandet, vilket jag tycker om. En klurig lösning i stridsmoment som jag tycker mycket om är att man med ett tärningsslag (med en t100) får reda på om man träffar sitt mål, var man träffar det och hur mycket skada man gör. Det känns logiskt, enkelt och genomtänkt och det gillar jag.
Däremot är reglerna inte lika mycket i bakgrunden när man skapar sin rollperson. Det förekommer både uträkningar och korsberoenden som gör att förbättring och förändring av rollpersonen inte alltid är helt enkelt. Tilläggas bör att de klurigheter jag upplever fortfarande inte är särskilt farliga. Tvärtom tycker jag att regelgrunden fungerar bra och innehåller förvånansvärt lite konstigheter.

Är det här ångpunk då? Ja, läser man beskrivningarna om Oktoberlandet andas det ångpunk, revolution och saga, vilket jag tror och hoppas är vad som varit meningen med spelet. Däremot är jag tveksam till hur spelarna lockas in i det ångpunkiga via reglerna. Reglerna och de sakerna rollpersonsskapandet presenterar skulle precis lika gärna kunnat vara till ett vanligt fantasyspel, men det behöver förstås inte vara ett problem.
Ett liknande system för maskinbygge som det för magi skulle jag tycka om.

Oktoberlandet – Hammaren & Trollspöt är ett mycket bra rollspel. Stämningsfullt och spännande på ett nytt och trevligt sätt, och jag känner på mig att spelet har stor potential om Fiktionslek fortsätter att publicera material från spelvärlden någorlunda kontinuerligt.
Nu ska jag vässa mina horn och kasta mig in i automobilen för att jag vittror med mitt gasarmborst.
Ett hovklapper följt av ett ljudligt brummande ekar genom Leongrads gränder.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!