Mirrormask

Originaltitel: Mirrormask
Författare: Neil Gaiman och Dave McKean
Utgivningsår: 2005
Tryckår: 2005
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 80
Förlag: HarperCollins
ISBN: 978-0-06-082109-8

Mirrormask blev en film jag inte kan låta bli att älska, men när jag läste boken blev jag lite brydd av en rad saker.

Historien handlar om Helena vars liv är en cirkus, men hon vill ha något annat – ett vanligt liv. Hon grälar med sin mamma som senare blir sjuk, cirkusen läggs på is och Helena får bo hos en släkting. En natt hör hon något utanför och går ut för att titta. Där träffar hon jonglörer men knappt hinner de börja prata förrän en mörk skugga försöker svepa över dem. De rymmer in i en dörr och kommer till en märklig plats som… Som… Visst liknar den Helenas teckningar?

Det som är bra (vi börjar med det) är givetvis Dave McKeans fantastiska bilder. Han är fruktansvärt kompetent och kan verkligen få fram en stämning som är originell och varierad utan att bli svår. Det är trots allt främst en barn- och ungdomsbok och då är balansgången viktig.

Vad som gör mig besviken är att boken inte alls har samma magi som filmen. Neil Gaiman är en gudabenådad författare, men i Mirrormask tycker jag inte att han kommer till sin rätt. Det blir inte särskilt medryckande och jag kan inte låta bli att undra om det inte var filmen de egentligen ville göra. Speciellt med tanke på att den versionen av boken jag läste (jag vet inte hur det är med andra versioner) innehåller bilder direkt tagna från filmen. Det känns så väldigt billigt vilken verkligen förtar intrycket. Det är ju inte som att Dave McKean någonsin behöver vara orolig för att göra något dåligt.

Nja, Mirrormask som bok är strax bättre än okej, men inte mer. Jag tycker inte att den bjuder in läsaren och den saknar magin duon har blivit känd för i böcker som Coraline, Sandman-serien och deras andra barnböcker.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!