This is England

Originaltitel: This is England
Regissör: Shane Meadows
Manus: Shane Meadows
Språk: Engelska
Land: Storbritannien
År: 2006
Längd: 101 minuter

Shaun (Thomas Turgoose) blir ständigt retad för sina fula kläder i skolan och ger till slut igen. Alldeles blåslagen går han hem från skolan. På vägen möter han ett gäng skinheads med den snälle Woody (Joseph Gilgun) i spetsen. De tar sig an Shaun och visar sig vara riktiga vänner som bjuder in honom i deras gäng. En dag dyker en gammal bekant till Woody upp, den högerextreme Combo (Stephen Graham) som vill se till att Woodys gäng ger sig in i kampen mot invandrarna.

Den mycket socialrealistiska handlingen har framförallt en stor styrka. Den målar inte upp en svartvit värld där det är uppenbart vem som är snäll och vem som är dum. Det är en kamratlig stämning mellan skinnskallarna och man kan förstå varför ensamma och vilsna själar tilltalas av stämningen. Till och med filmens ”skurk”, Combo, framstår som faderlig. Trots det väcker filmen stor avsky. Det är ju såhär det är, eller åtminstone kan vara.

Thomas Turgoose gör sitt livs roll. Bara 14 år gammal gör han Shaun med stor skicklighet, en blandning mellan någon som vuxit upp för fort och någon som definitivt fortfarande är ett barn. Fantastiskt! Stephen Graham och Joseph Gilgun är även de vansinnigt duktiga, den tidigare är långt från dumskallen han spelar i Snatch och den här rollen var verkligen ingenting jag förväntade mig av honom.

This is England är tänkvärd. Kanske borde den till och med fungera bra som exempel och diskussionsunderlag i grundskolans senare år. Den har en stämning som finns kvar långt efter att filmen är slut, utan att för den skull vara djupt moraliserande. Ett perfekt balansgång om ett öde man knappast önskar någon.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Jag var så tagen av filmen att jag hade svårt att släppa den. Den är hemsk och vacker på samma gång. Och man får en klump i magen för att man, som du skriver, vet att det är så eller kan vara så.

  2. Ja, mycket tror jag hänger på kontrasten mellan det bra och det dåliga. Det vänder på en sekund och man vet att nu brakar helvetet löst.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!