Korkade vita män

Originaltitel: Stupid white men… And other sorry excuses for the state of the nation
Författare: Michael Moore
Översättare: Ulf Gyllenhak
Utgivningsår: 2001
Tryckår: 2004
Originalspråk: Engelska
Förlag: Ordfront förlag
ISBN: 91-7037-0702

Korkade vita män skrevs innan attentaten 2001, men ändå är den högst aktuell idag och kommer (tyvärr måste jag nog tillägga) nog alltid att vara aktuell.

Korkade vita män har egentligen ingen handling. Det är en förklaring och en betraktelse av hur och varför världens mäktigaste nation ser ut som den gör.
Michael Moore börjar med att förklara hur George W Bush…s farsas kompisar lyckades genomföra den statuskupp som gjorde Lillbusken till ”president”, därefter följer ett personligt brev till George W Bush och sen går det bara utför, framåt, bortåt eller vad man nu tycker är ett bra håll.
Han förklarar hur de korkade vita männen styr USA med hjälp av sin nickedocka, hur de svarta behandlas, var pengarna tar vägen, var pengarna kommer ifrån och vad de som betalar får för sina pengar.
Han förklarar att mannen håller på att utrotas och att de (vi) måste göra något åt det. Bättra oss.
Dessutom får sig demokraterna en välförtjänt känga.

Till mångt och mycket är Korkade vita män väldigt träffsäker. Däremot krävs det att man inte bara sväljer Michael Moores ”sanningar” med hull och hår. Han, liksom hans motståndare givetvis, är väldigt vridna i sina åsikter och gör förstås allting i sin makt för att vända ljuset åt rätt håll.
Klarar man inte av att skilja på åsikterna och faktan så ska man nog akta sig för att använda den här boken som bas för sina egna åsikter.

Jag måste ändå erkänna att jag gillar boken. Den är snabb och rolig och ger en bild av USA som en nation som inte mår så bra innerst inne.
Den humor som Michael Moore levererar blandas med en klump i halsen då anekdoter och statistik radas upp.
Korkade vita män är på alla sätt en väldigt välgjord bok, tänkt som katalysator för att få ordning på landet i väst.
Såhär fyra år senare kan man väl inte direkt säga att det lyckades.

Boken är läsvärd, om inte annat för de härliga förolämpningarna som levereras till Vita husets ockupanter.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!