Death of a President

Originaltitel: Death of a President
Regissör: Gabriel Range
Manus: Gabriel Range och Simon Finch
Språk: Engelska och arabiska
Land: Storbritannien
År: 2006
Längd: 90 minuter

eller

Death of a President är en minst sagt kontroversiell låtsasdokumentär (även kallat mockumentär) om mordet på USAs president George W. Bush.

Efter ett framträdande på en ekonomimässa i Chicago blir George W. Bush skjuten med två skott som slutligen tog livet av honom. Dokumentären följer timmarna innan mordet och tiden efter mordet tills dess att den skyldige kan gripas och dömas.

Death of a President liknar ingen annan film jag sett. Samtidigt som personerna och händelserna är överlag trovärdiga är filmen ganska smaklös och till stor del bara ett (lyckat) försök att provocera. Det är väldigt svårt att bedöma den som en riktig film, men den är välproducerad och bra både som dokumentär och som spelfilm.

Problemet är ju att den egentligen inte är något av det. Som kontroversiell och tankeväckande film är den däremot inte särskilt bra. Det är ganska knepigt att se budskapet som Gabriel Range vill framföra. George W. Bush framställs ibland som gudssänd och ibland som satan, kontrasterna är rätt stora och självklara i en dokumentär, men svårbegripliga här. Det var inte förrän i slutminutrarna jag blev övertygad om att Death of a President verkligen var USA-kritisk, den kunde lika gärna ha varit gjord i syfte att framhäva USAs handlingskraft och helgonlika övertygelse.

Som film får betraktat får den rätt högt betyg, den är välgjord, sevärd. Som provokation och tankeställare är den mycket sämre. Vad som är viktigast får ni som läser avgöra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!