Bowling for Columbine

Originaltitel: Bowling for Columbine
Regissör: Michael Moore
Manus: Michael Moore
Språk: Engelska
Land: Kanada, USA och Tyskland
År: 2002
Längd: 120 minuter

Bowling for Columbine kom för fem år sedan och då som nu är diskussionen om vapenpolitiken i USA viktig. Ändå verkar det inte hända något.

Titeln anspelar på dödsskjutningen på Columbine High School, Colorado, som ägde rum 20 april 1999. Två elever dödade 13 personer och skadade 24 andra. Michael Moore försöker att gå till botten med varför det hände och varför sådant bara händer i USA. I sin strävan efter att hitta någon poäng gör han intervjuer med kändisar, vapenförsäljare, vapenanvändare och alla möjliga som kan tänkas säga precis det Moore vill att de ska säga. Hur väl faktan som presenteras stämmer överens med verkligheten är svårt att säga.

Hela dokumentären presenteras med en lite frustrerad humor, till exempel när han ska registrera sig på en bank som hade erbjudandet att man får ett vapen på köpet. Här kommer ett citat:

Michael Moore: ”Have you ever been adjudicated mentally defective? Or have you ever been committed to a mental institution?” Well, I’ve never been committed to a mental institution. What does that mean, have I ”ever been adjudicated mentally defective”?
Bank employee: It would be something involved with a crime.
Michael Moore: Oh, with a crime. Okay, so if I’m just normally mentally defective but not criminal…

På liknande sätt fortsätter hela filmen, med glimtar av allvar.

Problemet med Michael Moore och hans dokumentärer, i synnerhet Bowling for Columbine är att de är välgjorda, väldigt välgjorda, men jag skulle inte lita på ett ord rakt av eftersom Michael Moore själv sett till att dokumentären är vinklad nästintill det absurda. Med det sagt är Bowling for Columbine en intressant dokumentär, men den bör tas med en stor skopa salt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!