Kathryn Briggs — Magpie

Kathryn Briggs
94 s. Throwaway Press 2018 (2017)


Någon hade sagt att serieskaparen Kathryn Briggs ”ritar som Alan Moore skriver”. I förordet till hennes seriealbum Magpie skriver en kollega till henne, Dan White, (fritt översatt och sammanfattat) att hon ser varje sida som en utmaning. De dissikeras, skakas om och plockas ihop. Bilderna blöder genom panelerna, text från tidningar syns under praktfulla penseldrag. Verklighet krockar med fantasmagoriska färgexplosioner.” Egentligen skulle jag kunna stanna här. Magpie är en bedövande vacker samling serier som visar på en enorm spännvidd hos Briggs. Så märkligt att jag bara kom över den av en slump.
     Magpie är en samling med nya och gamla serier från Briggs. Några får plats på en sida, andra spänner över några uppslag. Kanske skulle den gå att likna vid en novellsamling, men vissa är mer bildsatta aforismer, andra nytolkningar av litterära eller mytologiska verk, ytterligare några självbiografiska på gränsen till krönikor eller dagboksanteckningar. Samtliga är dessutom i princip omöjliga att bryta sönder, text och bild flödar så vackert tillsammans att det ena inte skulle klara sig utan det andra.
     Stilmässigt är det en stor bredd. Konstnärliga akvareller, traditionella tuschteckningar, kollage och art noveau-likande bilder. Det blir en fin dialog mellan hennes konstutbildning och hennes intresse för popkultur genom vilken hon verkar kunna uttrycka allt. Hon målar på rutade block, kartor, tidningar och kalendrar och varje enskild komponent bidrar till en fantastisk helhet.
     Tematiskt rör Briggs sig inte bara i det klassiska eller mytologiska. Några serier rör förlust och utsatthet och identitet, andra berättelser handlar om katter, dessa för tankarna direkt till en observant författare som Neil Gaiman. Det finns ingen konflikt mellan dem, något jag annars brukar ha svårt med i novellsamlingar och antologier. Men inte här, med självklarhet görs det plats för alla sorters historier i Magpie.
     Jag kan bara konstatera att Magpie i synnerhet, och även Kathryn Briggs, förtjänar en mycket stor läsekrets.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!