Jeff VanderMeer — Wonderbook. The Illustrated Guide to Creating Imaginative Fiction

Jeff VanderMeer
384 s. Abrams 2018 (2013)


Wonderbook är en mäktig bok, det må jag säga. 384 sidor i färg, rikligt illustrerat och med mängder av textrutor och annat bös, ett försök att på flera fronter mata in kunskap och inspiration till aspirerande författare. Den amerikanske författaren Jeff VanderMeer (f. 1968) vill väldigt mycket med sin bok, men det landar snarare i en häftig än en bra.
     Om man ser till upplägg och faktamässigt underlag är Wonderbook nämligen ytterst ordinär. VanderMeer tar upp perspektiv, stil, dramaturgi och en rad andra saker som är mer eller mindre standard inom genren. Detta gör han oerhört ordrikt, så pass att jag snart börjar skumma snarare än att läsa, för att se om det finns något konkret eller användbart instoppat i det hela. Det gör det sällan. Vilken annan skrivhandbok som helst är mer fokuserad än Wonderbook. Nära till hands för mig är Outlining Your Novel (2011) av K.M. Weiland som på 177 mycket mindre flashiga sidor lyckas säga ungefär samma sak, dessutom introducera en rad användbara verktyg.
     Men okej, är Wonderbook ens första trevande steg inom skönlitterärt författande finns det nog mycket att hämta här ändå. Tyvärr gör den snurriga layouten det hela ganska svårläst. Det finns någon form av brödtext (som nog i sig inte är så många sidor) men som bryts av av rutor, essäer, illustrationer som gör hela läsuppelvelsen väldigt hoppig. Man bläddrar fram, tillbaka, läser, hoppar över, går tillbaka. Utmattande och inte alls särskilt inbjudande. Det är synd att det är så taffligt gjort, för mycket av det som sprängts in håller hög kvalitet (mycket högre än det övriga, om man nu ska vara petig).
     Och ja, på det hela taget är Wonderbook en mycket tuffare bok än den är bra eller användbar. Att jag läst en ”Revised & Expanded” utgåva gör också att jag inte tror att den hade kunnat bli så mycket bättre. Den skulle vunnit på att vara hälften så lång, haft en tydligare koppling mellan brödtext och övrigt material och på så sätt kunnat haft en layout som hade hjälpt läsaren genom boken, snarare än motarbetat.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!