Hur man botar en fanatiker

Originaltitel: How to cure a fanatic
Författare: Amos Oz
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 89
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-46-21655-1

Amos Oz är en väldigt politisk författare. Född och uppvuxen i Jerusalem har han alltid varit tätt inpå fanatism, både egen och andras. I Hur man botar en fanatiker ger han sin bild av fanatism, Israel-Palestinakonflikten och hur han blev författare. Boken är från början en föreläsning och har blivit högaktuell i och med att alla gymnasieelever i årskurs två ska få boken. Initiativet är lovvärt och boken är ett bra val.

Jag kan personligen inte säga att jag håller med om varenda ord, men det spelar inte särskilt stor roll. Det är hans bok, hans åsikt. Och oavsett om han har rätt i sak eller ej så ger den en bra bild av fanatism och mellanösternkonflikten. Det presenteras lagom sakligt och på ett oerhört medryckande sätt. Den knappt 90 sidor långa boken plöjs på en gång och lämnar en att reflektera. Den är på intet sätt komplett vilket förmodligen är meningen.

Hur man botar en fanatiker är som sagt ett bra val för utdelning till gymnasieklasser, men det är inte bara 17-åringar som borde läsa den. Den är främst riktad till västvärlden, men jag tror att alla intresserade och alla inblandade skulle må bra av att få sig en synnerligen nyanserad knäpp på näsan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!