Hundhotellet

Originaltitel: Hundhotellet. En mystisk historia
Författare: Per Åhlin
Utgivningsår: 2000
Tryckår: 2000
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 137
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 91-29-65284-7

Per Åhlin har alltid framstått som en konstnär med mycket värme och glimten i ögat, något som kommit till sin rätt många gånger, bland annat i Karl-Bertil Jonssons jul, Resan till Melonia och den här bokens förlaga: Hundhotellet. Den här boken ändrar inte det, men av någon för mig outgrundlig anledning kommer hans känsla och förmåga att berätta en historia inte alls tills sin rätt i bokversionen av Hundhotellet.

Givetvis har boken exakt samma historia som filmen: hunden Sture och Picasso ska åka till Paris, men kör vilse och hamnar på Hotell Rosenknoppen där klart mystiska händelser äger rum. Boken är väl i princip en omarbetning av manuset, illustrerad med bilder och skisser från filmarbetet, så det är kanske inte så konstigt att man känner igen sig. Men jag tycker det känns lite slött och oengagerat att göra det så lätt för sig. Ansträngningen att sammanställa en bok av filmen är nog snarast minimal, och det märks. Konstigt nog tycker jag inte historien gör sig särskilt bra i bokform heller. Kanske är det för att jag tycker filmen är så bra som jag blir så skeptisk till boken? Kanske, men det förändrar inte det faktum att jag hade förväntat mig mycket mer av boken.

Sen är det förstås inget fel på illustrationerna i boken, och bara det kan ju vara värt att skaffa den för. Per Åhlin är nämligen väldigt duktig på det han gör i målarväg. Inte nog med att han har fantastisk förmåga att imitera andra (se bara hans jobb med Picassos äventyr) han har dessutom en mycket säregen serieaktig stil som man tydligt känner igen då den smyger sig fram. Karaktär, har han, den gode Åhlin.

Men tyvärr är inte bokversionen av Hundhotellet mycket att ha.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Som sagt.. Filmen är ju kanon, men boken är ju sådär. kanske hade blivit bra om Hasse Alfredson läste den för mig, men det gör han ju inte.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!