Ellen Strömberg — Vi ska ju bara cykla förbi

Ellen Strömberg, inläst av Fanny Forsander, omslag formgett av Sara Edström
7 h 9 min. Rabén & Sjögren 2023 (2022)


Jag vet av egen erfarenhet att det inte är så himla lätt att vara 15-16 år. Man är själv dum i huvudet och alla andra är det dessutom också. Eller ja, inte alla andra, har man tur hittar man någon vars kugghjul passar med en med vilken man kan skapa en bubbla av normalitet, kanske. Ungefär om det handlar finlandssvenska Ellen Strömbergs (f. 1987) augustprisvinnande ungdomsroman Vi ska ju bara cykla förbi.
     I en sådan bubbla befinner sig bästa vännerna Manda (bokens berättare) och Malin, de ska snart sluta nian och känner sig så väldigt vuxna ibland. Manda drömmer om New York och Malin drömmer sig bort i största allmänhet, men när den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian får sagda inrättning en alldeles särskild dragningskraft. Vem är han? Och hur vore det att vara tillsammans med honom? Tja, frågorna ska få svar men tjejerna måste utarbeta en plan under tiden skolgårdens minfält av tröga killar, torra lärare och skoluppgifter passeras. Ingen lätt uppgift, men ska några klara det är det väl Manda och Malin.
     Vi ska ju bara cykla förbi utspelar sig i någon form av nutid där det sociala även sker via nätet på ett helt annat sätt än när jag var i den åldern, ändå känner jag igen Strömbergs universum så himla väl. Inte som att jag skulle ha varit någon av personerna i boken, men jag har träffat dem eller sett dem på håll på fester där jag knappt vågade prata med någon. Det är oerhört skickligt gjort. Det är också lätt att ömma för Manda och Malin (och några av bokens andra figurer), de är så vilsna och tvärsäkra, så självupptagna och självmedvetna, och de har ingen aning om vad de ska göra med alla förväntningar som inte infrias vare sig det är positivt eller negativt.
     Att som vuxen uttrycka att ”det här, det här fångar hur det är att vara ung” kan mycket väl vara ”cringe” (som de unga säger), men jag får acceptera det, för just så är det med Vi ska ju bara cykla förbi. Den är rolig, känslosam, ärlig och fartfylld och jag tycker att det är en alldeles strålande roman.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!