How fiction works

Originaltitel: How fiction works
Författare: James Wood
Utgivningsår: 2008
Tryckår: 2009
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 187
Förlag: Vintage books
ISBN: 978-1-845-95093-4

När James Wood (litteraturvetare och -kritiker) tar sig an att berätta hur fiktion fungerar så menar han allvar. Det handlar inte om någon everything goes-filosofi, nej, han har strikta kriterier och gott om exempel som belägger att han har rätt. På många sätt påminner han om Göran Hägg i sitt personliga tilltal och med sina starka, tydligt genomskinande åsikter om litteratur. Det är å ena sidan mycket uppfriskande och familjärt, å andra sidan lite distansierande. Men han har all anledning att göra så, för han vet vad han håller på med.

I korta kapitel (från en halv till ett par sidor), uppdelade i avdelningarna ”Narrative”, ”Flaubert and Modern Narrative”, ”Flaubert and the Rise of the Flâneur”, ”Detail”, ”Character”, ”A Brief History of Consciousness”, ”Sympathy and Complexity”, ”Language”, ”Dialogue” och ”Truth, Convetion, Realism”, går han igenom olika aspekter av fiktionen. Att det inte är så djupgående fungerar rätt bra, How fiction works känns nästans som en mentors vänliga förklaring till litteraturkritiken och man blir väldigt välkomnad. Å andra sidan har han otaliga exempel och begrepp som man omöjligen kan känna till utan att vara åtminstone lite utbildad i ämnet och litteraturhistorien. Samtidigt får man ju en rad boktips när han tar upp exempel på vad han menar med sina korta kapitel. Jag tror dock, precis som Svante på Labyrinter (länken går till hans recension av boken) att man måste läsa How fiction works både en och två gånger till innan man till fullo kan ta till sig allt det James Wood skriver.

För mig som litteraturvetare och aspirerande författare känns How fiction works som given läsning då den konkretiserar mycket av fiktionens problem och ger många, för mig nya, infallsvinklar på litteratur – även om jag för den sakens skull inte nödvändigtvis håller med honom om allt, framförallt inte vad som är viktigt. Det spelar inte heller så stor roll att jag inte håller med, det är inte min bok, det är James Woods bok, vilket står klart och tydligt från första början.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!