John Yorke — Into the Woods. How Stories Work and Why We Tell Them

John Yorke
231 s. Penguin Books 2014 (2013)


En familj ser fram emot att åka på semester. Mamman måste offra semestern för att betala hyran. Barnen hittar en karta nedgrävd i trädgården till en skatt nedgrävd i skogen och bestämmer sig för att ge sig av efter den. De hamnar i mängder med trubbel och blir jagade innan de slutligen hittar den och får åka på en ännu bättre semester. (Min översättning.1)

BBC-producenten och manusförfattaren John Yorke (f. 1962) berättar om en berättelse som en bekants nioåring skrev. Början, mitt, slut. En konflikt och en upplösning. Barnet hade inte läst några handböcker om manusförfattande, ändå hade hen precis förstått, eller kunde åtminstone känna, vad som var en rimlig uppställning för en berättelse. Hur kan det komma sig?
     Sannolikt är det inte en fråga om DNA, men nedärvt genom generationer av historieberättande kan det vara och i Into the Woods berättar Yorke om hur berättelser är uppbyggda, vad det är som gör att en nioåring kan berätta en historia på detta sättet.
     För de som är någotsånär bevandrade i dramaturgi är det lätt att känna igen mycket. Yorke beskriver akter, scener och karaktärsutveckling ingående och lägger därtill exempel från film och tv varav de flesta är sådana som går att känna igen utanför en BBC-krets. Det är en oerhört initierad genomgång, fylld med verktyg och tankar som kommer att ta med även till annan typ av berättande än rörlig bild. Emellanåt blir det nästan frustrerande, bilden av konstnärliga uttryck som något som går att koka ned till en formel, men Yorke visar också att även om det finns en underliggande struktur så är kombinationerna att stoppa i eller hänga på strukturen i det närmaste oändliga. Att två blir kära är en berättelse som går att berätta på många, många olika sätt.
     Into the Woods frestar också till analys av andra filmer och tv-serier. Jag tror kanske inte att jag kommer sitta med den i knät och skärskåda varje bildruta, men det finns ändå tillräckligt mycket att hålla utkik efter för att den ska kunna vara ett stöd för att själv bli en bättre historieberättare.

Show 1 footnote

  1. ”A family are looking forward to going on holiday. Mum has to sacrifice the holiday in order to pay the rent. Kids find map buried in garden to treasure hidden in the woods, and decide to go after it. They get in loads of trouble and are chased before they finally find it and go on even better holiday.”

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!