Chaplin

Originaltitel: Chaplin
Regissör: Richard Attenborough
Manus: David Robinson, Charles Chaplin, Diana Hawkins, William Boyd, Bryan Forbes och William Goldman
Språk: Engelska
Land: Storbritannien, USA, Frankrike och Italien
År: 1992
Längd: 143 minuter

Charles Chaplin var på många sätt en häpnadsväckande person och en fantastisk konstnär. I filmen som bygger på hans biografi excellerar Robert Downey Jr. i rollen som den makalösa filmmakaren. Han är inte bara otroligt lik till utseendet utan lyckas på ett träffande sätt gestalta även de manér och personlighetsdrag som Chaplin gjorde sig känd för. Det märks dock att filmen gjordes innan Downey Jr. blev riktigt så slipad som han är nu.

I övriga roller finner man en rad namnkunniga och tillika skickliga skådespelare. Smaka på namn som Anthony Hopkins, Dan Akroyd, Kevin Kline, Milla Jovovich, James Woods och David Duchovny, alla i högform – det kan inte bli annat än succé.

Regissören Richard Attenborough har även funnit en gyllene medelväg mellan verklighetens allvar och Chaplins komik och han har gjort det till något alldeles extra. Jag älskar scenen där de håller på att gömma filmrullarna till Good Times (tror jag det är) vilket spelas som om det vore en Chaplinfilm. Mycket bra!

Problemet med filmen är att det är ändå bara Chaplins liv. Hur intressant det än må ha varit att leva så är det inte riktigt lika intressant att se i efterhand. Det faller på att den känns alldeles för trogen verkligheten, något jag tidigare förklarat att jag inte tycker är nödvändigt. Ta kritiken för vad den är, Chaplin är nämligen en mycket bra film och är man det minsta intresserad av personen bakom namnet så är filmen en bra och välgjord introduktion i Charles Chaplin.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!