Harry Potter and the Order of the Phoenix

Originaltitel: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Regissör: David Yates
Manus: J.K. Rowling och Michael Goldenberg
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och USA
År: 2007
Längd: 138 minuter

Harry Potter and the Order of the Phoenix är den femte filmatiseringen av J.K. Rowlings succéböcker om trollkarlspojken Harry Potter.

Strax innan skolan ska börja igen blir Harry Potter (Daniel Radcliffe) attackerad av de fruktade dementorerna. I självförsvar använder han magi vilket är förbjudet för trollkarlar under 17 år. Harry ställs inför rätta men räddas i sista stund av rektorn på Hogwarths, Albus Dumbledore (Michael Gambon). Allt skulle kunnat bli bra, men magiministeriet vill tysta ner de oroväckande rapporterna om lord Voldemorts (Ralph Fiennes) återkomst och tar därför till totalitära metoder för att tygla eleverna på Hogwarths.

Handlingen följer boken bra, med reservation för att mitt minne kan svika mig. Jag har för mig att det var mer dialoger kring Fenixorden och mer grinighet från Harry men de passade sig kanske inte i en äventyrsfilms som den här.

Det som varit bra i tidigare filmer är bra även här. Effekterna och sättet de levandegör J.K. Rowlings magiska värld är fenomenal. Det är en fröjd för ögat att se på Harry Potter and the Order of the Phoenix och det känns otroligt inspirerande.

En annan sak som de gjort riktigt bra till den här filmen är tillsättandet av de nya rollerna. Alan Rickman är som alltid bra, men här får han nästan se sig besegrad av Helena Bonham Carter som den heltokiga Bellatrix LeStrange, Evanna Lynch som den inte fullt så tokiga Luna Lovegood och Imelda Staunton som diktatorläraren Dolores Umbridge. De tre är verkligen friska fläktar som trots konstiga roller får mig att le.

Harry Potter and the Order of the Phoenix är en värdig fortsättning på trollkarlssagan, men jag har en känsla av att filmerna blir sämre ju äldre jag blir. Trots det får filmen 3,5, mest för att filmen är tät och aldrig gjorde att jag tappade intresset för en sekund.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

6 Comments

 1. Jag har fortfarande inte gett den här filmen någon slutgiltig dom. Jag tycker å ena sidan att filmerna bara blir bättre och bättre – men å andra sidan vill jag se mer av vissa detaljer.
  Upplevelsen blir absolut bättre av bra skådespelarinsatser i form av Bonham Carter dock. Även om hon inte är med så fasligt mycket kan jag inte låta bli att fullkomligen avguda de minuter hon får i filmen. Men jag gillar henne utanför bioduken också iofs…
  I alla fall!
  Vad jag inte gillade med filmen är att den är snabb, ihoptryckt och väldigt jobbig att hänga med i eftersom att det aldrig blir något direkt ”mellanspel” innan nästa topp och intrig sätter fart. Man hinner inte, som du säger, tappa intresset och till slut blir man bara mätt och uttråkad.
  Men å en sista sida är det här nog den bättre av filmerna eftersom den är cool, full av effekter och påkostad. Snyggt gjort eftersom att femte boken är långtråkig och rätt… Släpig.

  Jag MÅSTE lära mig att kommentera kortare >_

 2. Jag håller med dig, bortsett från att jag inte tycker det är en dålig egenskap att en film inte låter en tappa intresset. :)

  Jag MÅSTE lära mig att kommentera kortare >_

  Det tycker jag inte. :)

 3. Men man kan tappa intresset på ett bra sätt. Det är jobbigt att vara på helspänn hela tiden för då hinner man inte tänka igenom om allt och ta in alla ledtrådar och småsaker. :)

 4. Jag tyckte att den var alldeles för hattig, och att det som hände kändes omotiverad för att för mycket av boken fått skäras bort. Den som verkligen behöver lära sig att skriva kortare är antagligen Rowling. I alla fall om hon vill att hennes böcker ska bli bra filmer.

 5. Jag kanske inte hade boken i så pass färskt minne att jag störde mig på de eventuella konstigheter som uppstått när boken blev film.

  Alla borde för övrigt lära sig att skriva kortare böcker och längre kommentarer. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!