Harry Potter och fången från Azkaban

Originaltitel: Harry Potter and the prisoner of Azkaban
Regissör: Alfonso Cuarón
Manus: J.K Rowling och Steven Kloves
Språk: Engelska
Land: Storbritannien och USA
År: 2004
Längd: 141 minuter

Harry Potter och fången från Azkaban är den tredje filmen i raden av filmatiseringar av den omåttligt populära bokserien författad av J.K Rowling.
Har man inte sett eller läst de första två delarna bör man nog dels undvika den här filmen tills dess att det är åtgärdat och dels undvika den här recensionen då spoilers kan förekomma.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) återvänder till Hogwarths skola för häxkonster och trolldom för att börja sitt tredje år. När han återförenas med sina vänner Ron (Rupert Grint) och Hermione (Emma Watson) får han även reda på oroväckande nyheter om att en viss Sirius Black (Gary Oldman) har rymt från trollkarlsfängelset Azkaban. Sirius ska ha förrått Harrys föräldrar, dödat en rad människor och sägs nu vara på jakt efter Harry själv.
Sökandet efter Sirius sköts av Azkabans egna fångvaktare. Hemska varelser kallade dementorer som har ett fruktansvärt vapen att möta sina fiender med.
I övrigt är det samma visa som vanligt. Duster med professor Snape (Alan Rickman) och Draco Malfoy (Tom Felton), quidditch, möten med farliga djur tillsammans med Hagrid (Robbie Coltrane), ny lärare i försvar mot svartkonster (David Thewlis) och en vänlig knuff i rätt riktning av rektor Dumbledore (Michael Gambon).

Även om mycket känns igen från tidigare filmer så känns Harry Potter och fången från Azkaban fräschare.
Historien följer till mångt och mycket bokens, vilket inte alls är konstigt. Boken är ypperlig för film, helt enkelt.

Filmens stora fördel, förutom böckernas popularitet, är hur allting förmedlas. Både effekter och musik är väl samspelta med handlingen och skådespelarna och gör inte bara Harry Potter och fången från Azkaban till en spännande film utan även en fröjd för öga, öra och hjärna.

Skådespelarna är det inget större fel på även om de tre unga herrarna Daniel, Rupert och Tom ofta känns överspelta (precis som Emma Watson gjorde i de två tidigare filmerna).
Gary Oldman och Alan Rickman är jag osäker på om de överhuvudtaget kan misslyckas med roller de tar sig an, även Emma Watson, Robbie Coltrane och David Thewlis gör utomordentligt jobb.
Michael Gambon fick en tuff uppgift när han fick efterträda Richard Harris som rektor Dumbledore, men gör det helt okej, även om det givetvis är svårt att mäta sig med Harris.

Till sist bör jag nog tillägga att Harry Potter och fången från Azkaban är en film främst för de som läst böckerna eller är för lata för att göra det men ändå vill ha sin dos av Harry Potter. Och för de som uppfyller det kriteriet är den ett måste (till skillnad från åtminstone andra filmen, Harry Potter och hemligheternas kammare).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!