Harry Potter and the Half-blood Prince

Originaltitel: Harry Potter and the Half-blood Prince
Författare: J.K Rowling
Utgivningsår: 2005
Tryckår: 2005
Originalspråk: Engelska
Förlag: Bloomsbury
ISBN: 0-7475-8110-X

Harry Potter-böckerna blir allt mörkare och hemskare och när jag trodde att det hade nått sin kulmen i och med Harry Potter och Fenixorden så läste jag den sjätte och senaste delen i serien, Harry Potter and the Half-blood Prince, och det blev värre…

Efter att Harry Potter fick upprättelse och hans berättelse om att Lord Voldemort är på väg tillbaka blev det liv och rörelse i hela trollkarlsvärlden och rektor Dumbledore, som tidigare varit restriktiv i informationen till Harry, har plötsligt börjat anförtro Harry, Ron och Hermione en hel del. Hans efterforskningar om Voldemort visar upp hur allting har kunnat bli som det blir.
Trolldomsministeriet vill se Harry på deras sida, trots allting som har skett, och Dödsätarna, Lord Voldemorts följeslagare, är aktivare än vanligt.
Däremot är Draco Malfoy inte lika angelägen att vara den bråkstake han tidigare gett sig till känna som, nej, något viktigare är i görningen och Harry försöker luska ut vad, givetvis ytterst motarbetad av professor Snape. Och vem är den där halvblodssprinsen vars trolldrycksbok Harry Potter fått i sin ägo?
Dessutom är det kärlek i luften på alla möjliga håll, något som leder till långt värre problem än Dödsätare och snofsiga Slytherinelever.

Precis som i Harry Potter och Fenixorden har J.K Rowling lyckats att få många (långt färre än i boken innan dock) att vara riktigt osympatiska. Harry Potter själv, bland andra. Det är inte lika farligt som tidigare, men nog märks det av alltid.

Handlingen är i vanlig ordning medryckande och det är svårt att släppa boken. Det är spännande och man vill veta hur det går.
Trots (eller kanske tack vare?) att jag läste boken på originalspråket sprang jag förbi sidorna och boken tog inte mer än två dagar att läsa igenom. Mycket på grund av att det är svårt att lägga den ifrån sig längre stunder, men också tack vare att den är väldigt lättläst. Det känns att det inte är några avancerade läsare Rowling förväntat sig.

Ändå är Harry Potter and the Half-blood Prince påtagligt mörkare än tidigare delar. Den vänder sig till en vuxen publik med ett nästan barnsligt språk. Konstigt nog fungerar det bra.

Harry Potter and the Half-blood Prince är en av de bättre Harry Potter-böckerna. Kanske inte den bästa, men en väl värdig uppföljare till de tidigare.
Väntan på del nummer sju känns lång och jobbig.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52 (eller köp en bok från bokönskelistan åt mig). Tack! <3

Relaterat

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!