Sweeney Todd

Originaltitel: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Regissör: Tim Burton
Manus: John Logan, Stephen Sondheim, Hugh Wheeler och Christopher Bond
Språk: Engelska
Land: USA och Storbritannien
År: 2007
Längd: 116 minuter

Sweeney Todd är förstås en filmatisering av musikalen med samma namn.

Den något bittre frisören Sweeney Todd (Johnny Depp) återkommer till London efter en lång vistelse på annan ort. Det London han kommer tillbaka till är grått och tråkigt, inte alls som det London som domare Turpin (Alan Rickman) skickade iväg honom från för att kunna stjäla hans fru (Laura Michelle Kelly) och dotter (Jayne Wisener). Tillsammans med pajbakerskan Mrs Lovett (Helena Bonham Carter) ska han ta hämnd på alla som gjort honom orätt, i sann entreprenörsanda.

Wow, jag var tidigare obekant med detaljerna i berättelsen om Sweeney Todd, men den erbjöd betydligt mer än vad jag väntat mig. Mer av allt. Det är bitterhet, mord, kärlek, blod, humor och allt man kan tänka sig. Allt nedblandat i en musikal. Det blir väldigt surrealistiskt och väldigt bra.

Att Tim Burton stått vid spakarna gör förstås sitt till det med. Den mannen klarar att göra precis vad som helst. Kontrasten mellan det glada och det ledsna, mellan grått och färg, är spektakulärt och Sweeney Todd är en på alla sätt visuell godbit. Han har ju dessutom fått med sig sin gamla lagkamrat Johnny Depp till att spela titelrollen, och även han är genial. Med en bitterhet utan motstycke tar han färgen från omgivningen och suger in den i sin svarta själ. Underbart.

Alla andra skådespelare är även de makalöst duktiga. Det nya stjärnskottet Jamie Campbell Bower är fantastisk och Sacha Baron Cohen förvånar genom att göra sin roll väldigt bra, något jag inte alls trodde var möjligt. Det fantastiska är dessutom att i stort sett alla sjunger bra (med eller utan digital hjälp låter jag vara osagt).

Sweeney Todd är ett modernt mästerverk och en underbar musikal som bjuder både på skratt och blod. Medryckande och fängslande i all sin prakt. Ett måste att se!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!