Grattis Doris Lessing!

Uppenbarligen hade jag fel, vilket kanske var bra. Vinnare blev den brittiska författarinnan Doris Lessing, som skrivit bland annat böcker med kommunisttema, psykologitema och science fiction. Det senare är kanske det mest anmärkningsvärda och många tycker nog det är lite av ett godkännande av science fiction som ”icke nördlitteratur” (även om jag tror Kurt Vonnegut legat bra till ifall han varit i livet).

Det är roligt att det är en kvinna som vinner, det är roligt att Doris Lessing dessutom är den äldste att ta emot Nobels litteraturpris. 87 år gammal, en aktningsvärd ålder.

Jag är riktigt nyfiken på hennes böcker, jag har inte läst några än, men i och med att jag ska läsa litteraturpristagare och hon är aktuell och dessutom verkar skriva något annorlunda ska jag försöka att få tag i och läsa något så snart jag kan. Måste ju se om Svenska akademiens motivering (”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”) stämmer.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Det var skönt att hon själv dissade motiveringen (den kvinnliga erfarenheten) och inte verkade bry sig så mycket öht att hon just vunnit Nobelpriset. Sånt gillar jag. Tänker också ge Lessing en chans.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!