Fantastic Mr. Fox

Originaltitel: Fantastic Mr. Fox
Regissör: Wes Anderson
Manus: Roald Dahl, Wes Anderson och Noah Baumbach
Språk: Engelska och franska
Land: USA och Storbritannien
Svensk premiär: 2 april 2010
Längd: 87 minuter

Det är något särskilt med stop-motion. Ni vet, filmtekniken där man arrangerar varje bildruta för sig (http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_motion). Jag vet inte riktigt vad, men jag misstänker att det har med långsamheten och tålamodet att göra. Ett imponerande arbete, tidsödande i en tid då tid är pengar. Att det dessutom är den mycket specielle regissören Wes Anderson som tagit sig för ett sådant projekt gör mig nästan sprickfärdig av förväntan. Kan det bli annat än perfekt?

När jag var liten gick det en dockfilmsversion av Det susar i säven. Jag minns att jag ogillade den mycket, den kändes så distansierad. Det var ett hav mellan dockorna och mig och jag trodde inte ett ord. Därför är det väldigt befriande att se hur Wes Andersons dockor kommer till liv och på ett uppriktigt sätt intresserar mig. Mr. Fox (George Clooney) var en gång en riktig lurendrejare till räv, men när Mrs. Fox (Meryl Streep) berättade att hon var med barn blev Mr. Fox tvungen att skaffa ett riktigt jobb. Men svindlandet hänger kvar och när rävfamiljen flyttar in bredvid de tre stora köttproducenterna Bean, Boggis och Bunce, blir frestningarna för stora och Mr. Fox börjar stjäla igen. Något som för allvarliga konsekvenser inte bara för honom själv utan också för hans familj och de andra djuren i hans närhet.

Fantastic Mr. Fox är en filmatisering av Roald Dahls bok och man känner ju igen attityden, både Dahls och Andersons. Det torde vara tecken på att de passar väldigt bra tillsammans. Handlingen är ju rätt enkel och rak, skriven för en ung publik med med många svarta undertoner och referenser som rimligen bara vuxna känner igen. Det är ju ett klassiskt knep i familjefilmer, men här är det inte bara dumroligt – svart humor intresserar mig helt enkelt mer. Trots det enkla upplägget känns det rätt fräscht och det finns ingenting jag stör mig på.

Och en av många roliga saker med filmen är att den lockat till sig en rad stora namn i rollistan. Förutom redan nämnda George Clooney och Meryl Streep återfinner vi åtminstone två stycken som mer eller mindre prenumererar på roller i Wes Anderson-filmer (känns det som): Bill Murray och Jason Schwartzman. Utöver det gör Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson och Adrien Brody röster och man kan ju bara förvänta sig storverk av denna namnkunniga församling. Lite roligt är att Wes Anderson, för att skapa en autentisk lantlig ljudbild, spelade in rösterna i skogar, stall och likande.

Och för att summera det hela: svaret är nej, Fantastic Mr. Fox kan inte vara annat än helt och fullständigt perfekt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!