500 recensioner hittills

En milstople är nådd. Recensionen av Nyckeln till frihet var den femhundrade recensionen på Yasylum. Det är ett ganska stort antal för en ensam person. Exakt hur stort det är kan vara lite svårt att förstå, så jag tänkte illustrera det såhär: Jag har skrivit en recension var tredje dag i drygt fyra år. Även om ingen annan imponeras så är jag stolt, stolt över att ha hållit på så länge och över att jag lyckats vara så pass produktiv. Jag hoppas att det ska vara en fjäder i hatten om jag någon gång kommer arbeta som recensent.

Vad har hänt på de här fyra åren? Väldigt mycket skulle jag säga. Först och främst kan man väl säga att det finns ganska lite substans och kvalitet i de första recensionerna: Coraline och Neverwhere. Recensionerna är en pinsam början, men alla har vi väl sådana?

I början hade jag heller inte något betygsystem. Jag var rätt nöjd med det, men insåg att jag skulle vilja ha något mått för hur bra jag tycker något är. Det var då jag införde skalan, som på den tiden gick från 0 till 11 (0-5 egentligen, men halva steg gjorde skalan större). Diary av Chuck Palahniuk var den första jag satte betyg på. Senare ändrade jag skalan till att bara vara 0 till 5, jag slutade helt enkelt att sätta halva betyg. Jag är inte säker på hur bra det är, men jag har inga planer på att gå ifrån det än på ett tag.

Och jag har inte bara sågat saker, tvärtom har jag hela 142 rekommendationer (betyg 4,5 eller 5), vilket kan tyckas vara rätt högt med tanke på att det är nästan en tredjedel av alla recensioner. Där bör kanske poängteras att jag förmodligen hoppat över att recensera saker som inte känts så intressanta (och heller inte varit värda topp- eller bottenbetyg).

Ibland känner jag att jag fastnat lite i mitt recenserande. Recensionerna följer i stort sett alltid en mall (som kanske bara finns i mitt huvud) och jag gör få avstickare från den. På senare tid har jag känt mig rädd för att recensionerna kan bli enformiga. Borde jag försöka att göra mer wild and crazy recensioner? Jag är villig att experimentera, om ni läsare är intresserade av det förstås.

Sen har jag funderingar på det här med musikrecensioner. Jag lyssnar mycket på musik och skulle lätt kunna tänka mig att recensera musik… Om jag bara visste hur man gjorde. Jag läser Dagens Nyheters musikrecensioner och de är ofta korta och ganska menlösa. Är musikrecensionerna tvugna att bli det? Skulle det vara bättre att recensera musik i block om tre skivor åt gången, där kommentaren om skivan är ett stycke långt ungefär? Är musikrecensioner ens intressant?

Nåväl, många recensioner har det blivit hittills och fler lär det bli, för jag har mycket kvar att skriva om och nya saker läggs ständigt till listan. Även om jag främst skriver dem för min skull (för träningen och som katalog över vad jag tycker) så hoppas jag att ni som läser roas, får tips och intresserar er för det jag skriver.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

 1. Experimentera! Det tror jag är bra att göra oavsett vad vi läsare tycker. Jag känner väl ungefär som du, men jag försöker att göra recensionerna så personliga som möjligt. Jag recenserar inte för en tidning och jag kan gott referera till och prata om annat i mina recensioner. Också jag skulle dock vilja variera mig mer, men det beror mycket på vad jag recenserar. Väldigt bra eller väldigt dåliga saker genererar förstås bättre recensioner.

  Som jag ser det handlar det förstås om övning. Att skriva 500 recensioner gör att man vet vad man pysslar med. Givetvis är man kanske inte världsbäst eller ens bra för det, men man är mycket, mycket bättre än när man började. Problemet är väl att om man skriver samma sorts recensioner hela tiden så utvecklas man nog inte så mycket. Jag bytte ju språk till exempel och det har givit mig otroligt mycket. Andra experiment uppmuntras!

 2. grattis och bra jobbat!

  klart du ska testa recensera musik, det om något kommer ju få dig att komma ur ”mallen”.

  och då tycker jag du ska strunta i vad du läser för recensioner i tidningarna om du inte gillar dom, försök hitta ett format som du själv går igång på. som musikälskare skulle jag verkligen uppskatta lite musikrecensioner på yasylum!

  lycka till i fortsättningen!

 3. Grattis är väl på sin plats!

  Det är minst sagt imponerande att du lyckats producera så många recensioner över en så lång tidsperiod och dessutom i ett jämt flöde. Jag gillar hur du lägger fram dina recensioner, men det är uppenbart att du följer en mall, medvetet eller inte kan jag inte svara på, men jag håller med ovanstående kommentar – experimentera! Våga ändra, då kan det också bli mer personligt.

  När det gäller musik tycker jag det är själv väldigt svårt att recensera just på grund av att musiksmak är något i allra högsta grad personligt. Men testa! Jag lovar att läsa.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!