Glen or Glenda

Originaltitel: Glen or Glenda
Regissör: Edward D. Wood Jr.
Manus: Edward D. Wood Jr.
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1953
Längd: 65 minuter

För er som sett Ed Wood är Glen or Glenda och dess bakgrund inga nyheter och det var Tim Burtons fantastiska film som fick mig sugen på att se kalkonregissören Edward D. Wood Jr.’s övriga filmer.

Glen or Glenda är en dramadokumentär om transvestiter i USA på 50-talet. En psykolog berättar två historier, en om Glen/Glenda som är transvestit som är rädd för att berätta sin hemlighet för sin fästmö, en om Alan/Anne som är transexuell och genomgår en smärtsam operation för att bli kvinna. Det hela föranleds av ett självmord som en polis ska reda ut. Dessutom finns det en galen vetenskapsman (Bela Lugosi) och en superskum drömsekvens…

Visserligen är syftet med filmen hedervärt, att be det trångsynta amerikanska 1950-talsfolket att vara lite schyssta mot de med avvikande sexualitet. Dock tror jag ämnet låg vår kära regissör lite väl varmt om hjärtat (inget ”kill your darlings” här inte), dessutom är vissa sekvenser helt sjukt konstiga vilket knappast hjälper till att ge en rättvis och sympatisk bild. Ibland är den konstig så man skrattar, men oftast är den bara konstig konstig.

Är man intresserad av Edward D. Wood Jr. och hans filmskapande (vilket är lätt att vara) så är Glen or Glenda en given titt, men räkna inte med att den ska vara särskilt bra eller sevärd. Det är en dryg timme intressant filmhistoria, inte mycket mer.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!