Picassos äventyr

Originaltitel: Picassos äventyr
Regissör: Tage Danielsson
Manus: Hans Alfredson och Tage Danielsson
Språk: Svenska, tyska, spanska, latin, italienska, franska, finska, engelska och ryska
Land: Sverige
År: 1978
Längd: 109 minuter

Picassos äventyr är Hasseåtages tusen kärleksfulla lögner om konstnären Pablo Picassos liv.

Pablo Picasso (Gösta Ekman) visar redan i unga år sin konstnärlighet när han skulpterar i potatismos. Hans pappa Don José (Hans Alfredson) tar med den unga talangen till konstnärsakademien i Madrid där han lär sig måla på riktigt. Men livet för en konstnär i Spanien är inte roligt så Picasso ger sig av till Paris där konstlivet lever och frodas. I sin resa genom första halvan av 1900-talet får han uppleva två världskrig och möta många färgstarka personligheter.

Det är lite knepigt med biografiska filmer. Det är inte alltid personen vars liv ska berättas om är så intressanta. Då krävs det viss… Uppfinningsrikedom. Och uppfinningsrikedomen sprudlar verkligen i Picassos äventyr, precis som i alla andra verk av Hasseåtage. Det är en kompakt (i betydelsen: få transportsträckor och händelselösa delar), rolig och känslofylld film som aldrig blir tråkig.

Dialogen är intressant eftersom den egentligen bara består av nonsensfraser och påhittade ord på en rad olika språk. Den största delen av kommunikationen ger genom kroppsspråk vilket för tankarna tillbaka till stumfilmerna även om Picassos äventyr fortfarande är långt därifrån. Stilen kräver mycket av skådespelarna, men vad gör det när man har Sveriges skådespelarelit i rollerna? Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margareta Krook, Lena Olin, Per Oscarsson, Birgitta Andersson, Lena Nyman är bara några namn ur den svenska ensemblen, samt att Englands och Norges är med på ett par hörn. Bra insatser i en svårspelad film.

Picassos äventyr är överlag en väldigt bra film. Vissa saker är inte perfekta men stora delar är det. En av de bästa svenska filmerna någonsin.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. dom använder en jävligt ball teknik i den här filmen för att skapa realistiska miljöer. dom plaserar en glaskiva framför kameran där dom målat till detaljer på hus för att det ska se ut som dom är i frankrike osv. det som är så jävla ballt är att dom har rörlig kamera och ändå så stannar dom målade detaljerna där dom är menade att vara. kan du lista ut hur dom har gjort det? :D

  2. Det är riktigt ballt ja. Jag skulle gissa på att de flyttar skivan motsvarande så att den är kvar där den ska vara, men jag vet inte.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!