Down in the Valley

Originaltitel: Down in the Valley
Regissör: David Jacobson
Manus: David Jacobson
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2005
Längd: 112 minuter

Tobe (Evan Rachel Wood) är en 16-årig tjej som lever tillsammans med sin bror (Rory Culkin) och far (David Morse) i utkanten av Los Angeles. En dag bjuder hon med den unge cowboyen Harlan (Edward Norton) som jobbar på bensinstationen till stranden. De finner varandra med en gång, men Harlan har inte lika lätt att övertyga pappan. Tobe blir arg och Harlan planerar att fly tillsammans med henne.

Alla ser världen på olika sätt, det är det som gör den här filmen så fantastisk. Med stor precision lyckas David Jacobson se till så att åtminstone fyra olika världar krockar på ett mycket trovärdigt sätt. Karaktärerna är intressanta och historien byggs till en början upp nästan som en romantisk komedi, men ju längre filmen går desto svartare och jobbigare blir den. Det är väldigt väl genomfört.

Det läggs stor vikt på de fyra huvudkaraktärerna och lyckligtvis är alla skådespelarna riktigt bra i rollerna. Edward Norton kan ju i princip spela vad som helst så det var knappast någon överraskning. David Morse har otroligt med rutin. De två uppropstecknen är Evan Rachel Wood och Rory Culkin sin jag inte sett tidigare men som spelar mycket bra. I det senare är det en bragd i och med att Rory är bror till Macaulay Culkin som… Ja, ni vet…

Down in the Valley är en otroligt välberättad och välspelad historia. Den är inte helt klockren, men den är speciell och den griper tag i en från första stund tack vare den fina kompositionen. Mycket sevärd!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!