Charlotte McConaghy — När vargarna kom

Charlotte McConaghy, i översättning av Carina Jansson, inläst av Gunilla Leining
8 h 35 min. Lavender Lit 2022 (2021)


Australiska Charlotte McConaghys andliga uppföljare till Den sista migrationen (2020) tar med läsaren till Skottland där vargar ska återintroduceras i ett led att rädda den biologiska mångfalden. Liksom i föregångaren är När vargarna kom en klimatroman och thriller som smälter ihop med landskapet det utspelar sig i.
     Inti Flynn och en grupp biologer har inte riktigt lyckats övertyga lokalbefolkningen, i synnerhet boskapsägarna, att det är en god idé att plantera vargar i området, så när beslutsprocesserna drar ut på tiden gör de det i alla fall och hoppas på det bästa, vad nu det skulle kunna vara. Mer eller mindre förtäckta hot varvas med sabotage, men Inti gör heller inte särskilt mycket för att överbrygga de meningsskiljaktigheter som finns och när en man som Inti råkat i luven på hittas död är det inte henne själv hon försöker skydda, det är vargarna.
     McConaghys huvudpersoner är duktiga på sina jobb, men till priset av att de skaver på sin omgivning på andra vis, inte minst genom sin självdestruktivitet. Inti har dessutom en tvillingsyster som är beroende av hennes hjälp och som inte riktigt är ett ankare för henne, men nästan. Detta är den drivande motorn i romanen och efter att ha läst Kerstin Ekmans fantastiska Löpa varg känner jag nästan att jag önskar något mer, något komplexare. Vargens vara eller icke vara kokas alltför ofta ned till en konflikt om stad mot land, naturvård mot jordbruk. I allra högsta grad även hos McConaghy. Uppenbarligen finns det en konfliktlinje, men det måste finnas utrymme för andra typer av perspektiv. Kanske tycker jag att McConaghy efter Den sista migrationen gjort det för enkelt för sig och därmed tappar åtminstone ett litet snäpp av det som var så lovande i föregångaren.
     När vargarna kom är dock alls inte dålig utan en habil thriller med levande natur och bra driv och den som söker efter detta lär inte bli besviken. Det är kanske bara jag som också hade hoppats på att den skulle säga något om något som känner ett uns av missad möjlighet här.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!