Taylor Jenkins Reid — Evelyn Hugos sju äkta män

Taylor Jenkins Reid, i översättning av Birgitta Wernbro-Augustsson, inläst av Sofia Berntson
12 h 32 min. Louise Bäckelin förlag 2021 (2017)


I Daisy Jones & The Six (2019) vävde Taylor Jenkins Reid (f. 1983) en dokumentär om ett band misstänkt likt Fleetwood Mac. Det var 1970-tal och det var så levande att det var svårt att tro att det inte var på riktigt. I föregångaren Evelyn Hugos sju äkta män är greppet liknande, men vinkeln en annan.
     Journalisten Monique Grant hankar sig fram och det går okej. Som skribent på Vivant har hon åtminstone en framstående arbetsgivare, men när den världsberömda skådespelerskan Evelyn Hugo säger att hon bara vill prata med Monique ökar dennes värde dramatiskt. Under en tid öppnar skådespelerskan upp sig och berättar om sitt liv, sina män och sin stora kärlek på ett sätt som hon, den otillgängliga, aldrig förut gjort.
     Evelyn Hugo är stöpt i samma form som Elizabeth Taylor, Ava Gardner och Rita Hayworth, världsstjärnor som med sin närvaro och sin sex appeal lade hela filmindustrin under sig. Livet på duken skiljde sig bara från livet utanför på den punkten att de själva kunde, åtminstone stundtals, vara regissörerna i sitt liv. Äktenskap, skandaler och relationer som alltid var tvungna att gagna, män med faktisk makt och kvinnor som fick försöka överleva. Delvis känns det som att ha klivit in i Klubben (2019) men det överskuggas snart av Reids fina förmåga att gripa tag om en och göra varje del av berättelsen till en nödvändighet. Även om det här snarare är ett samtal eller en biografi så går många av dragen igen mellan denna och Daisy Jones & The Six. Inte lika utstuderat här möjligen, men ändå något … Att en hel filmindustri diktas upp med sådan självklarhet att det tycks orimligt att detta inte är vårt egen värld, att Evelyn Hugo, Celia St. James och de andra inte går att läsa mer om på Wikipedia.
     Evelyn Hugos sju äkta män har inte gjort mig mindre nyfiken på Reids författarskap och jag hoppas att hon i övriga böcker både kunnat behålla gnistan som får hennes världar att leva och samtidigt förnya sig på det sätt som både denna och Daisy Jones & The Six vittnar om att hon kan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!