Carl Joakim Britta Hedström — Varför blir det fint när man krattar?

Carl Joakim Britta Hedström
345 s. Fantasi & Fakta 2022 (2022)


Om du skulle köpa något du visste att du skulle använda ungefär en tredjedel av ditt liv inom överskådlig framtid, visst skulle du då gärna prova den ordentligt? För Richard i Carl Joakim Britta Hedströms (f. 1976) feelgood-roman Varför blir det fint när man krattar? är det åtminstone en självklarhet att peta av sig skorna, ställa klockan på en kvart och krypa ned i sängen på ikea för att ta en tupplur. Det är också där boken börjar.
     Richard är änkling, biolog och cyklist. Dessutom tycker han det är lite bekymmersamt att förstå sig på människor och till skillnad från gemene person vill han ta väl underbyggda beslut. Kanske är det inte konstigt att dessa delar krockar ibland. Exempelvis när personalen på ikea inte tycker att hans grundliga efterforskningar är särskilt lämpliga. Just denna dag, i inledningen av boken, kommer Sola till undsättning vilket leder till inte bara en utan två dejter på ikea-restaurangen. De förälskar sig i varandra, och vips delar de liv och bekymmer och glädjeämnen trots att Richard nog aldrig trodde eller ens önskade att det skulle vara möjligt igen.
     Varför blir det fint när man krattar? befinner sig i samma härad som Gail Honeymans Eleanor Oliphant is Completely (2017) och Graeme Simsions The Rosie Effect1 (2014). Omvärlden och medmänniskorna krockar med huvudpersonernas upplevelse och detta sätts på sin spets när Richard och hans likar i de andra romanerna vill göra ”vanliga” saker. Inleda relationer, flytta ihop, skaffa barn, köpa säng. Förvecklingarna blir ungefär desamma och med en ovarsam penna hade det kanske effekten varit främliggörande men Hedström betraktar sina figurer med en mycket varm blick och den sprider sig till läsaren. Dessutom rymmer Varför blir det fint när man krattar? många skratt.
     Jag är av åsikten att vi behöver fler böcker2 där figurerna är vänliga mot varandra, gör sitt bästa och lyfter varandra genom tillkortakommanden och misstag. Det är inte en moralisk hållning egentligen, snarare än motvikt till hur berättelser i stort drivs framåt idag. Därför är det med extra stor glädje jag läser Varför blir det fint när man krattar?. Hedström har ambitionen att boken ska bli den mest lästa egenutgivna romanen och jag hoppas verkligen att det lyckas.

Show 2 footnotes

  1. Eller kanske än mer The Rosie Project (2013) som jag inte läst.
  2. Och filmer och spel och musik och konst och så vidare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!