Blindness

Originaltitel: Blindness
Regissör: Fernando Meirelles
Manus: José Saramago och Don McKellar
Språk: Engelska och japanska
Land: Kanada, Brasilien och Japan
År: 2008
Längd: 120 minuter

Att visualisera en värld där i stort sett alla är blinda kan bli väldigt löjligt, men den här filmatiseringen av nobelpristagaren José Saramagos Blindhet (Originaltitel: Ensaio sobre a cegueira) tar upp detta spännande tema på ett allvarligt sätt, och kanske visar den vad vi människor egentligen är och har inom oss. Hur nära den står boken vet jag ännu inte, även om jag blev väldigt sugen på att läsa den inom en snar framtid.

Ett virus kanske – något – gör att människorna, en efter en, förlorar synen – allt blir vitt. De första olycksdrabbade spärras in och fler och fler fyller på den isolerade och hårt bevakade sjukhusavdelningen. Till en början verkar förnuftet styra trots den hopplösa situationen, men ju fler som stängs in desto närmare till hands är kaoset. Det når sin kulmen när de blinda på avdelning tre tar kontroll över matransoneringen och kräver värdesaker och kvinnor i utbyte mot mat. Situationen görs, trots allt, inte bättre av att en ännu seende kvinna (Julianne Moore) försöker bringa ordning i kaoset.

Till mångt och mycket liknar upplägget det i Children of Men (i vilket Julianne Moore också har en roll). Där är det barnafödandet som upphör, här är det seendet som försvinner, och i båda fallen leder det till kaos, förtryck och brutalitet. Det handlar kanske om någon form av kritik mot civilisationen och mänskligheten och som sådan fungerar det rätt bra. Problemet kanske är att det belyser något vi inte kan göra något åt.

Handlingen i sig är intressant, med många olika karaktärer och roller som fungerar bra tillsammans. Det är intressant att de lyckas så pass väl att framställa de blinda, dels så att det stämmer överens med den dystopiska känslan i samhället, dels genom att skådespelarna i de flesta fallen gör det så fantastiskt bra. Det kan inte vara lätt att skådespela att man inte ser. Lyckligtvis lyckas de bra och framförallt imponerar Mark Ruffalo, Danny Glover och Gael García Bernal.

Blindness är en mycket intressant film med ett spännande tema som på många sätt skulle gå att utforska ytterligare. Som tur är håller sig filmen till det som är intressant för stunden och resultatet blir en mycket bra film som är perfekt avvägd.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!