Before the Flood

before-the-flood

Regi: Fisher Stevens
96 minuter. 2016


För alla som inte bott under en enorm sten eller lider av svår faktaresistens kan det inte komma som någon hemlighet att den jord vi lever på är utsatt för svåra påfrestningar, mestadels skapade av människans produktion och konsumtion (den här sammanställningen från 2015 av data från NASA gör det tydligt vad klimatförändringarna handlar om: ”What’s Really Warming the World?”, Bloombergs, 2015-06-24). Redan innan USA valde en klimatförnekare till president var det lätt att vara pessimistisk inför framtiden.
     Leonardo DiCaprio (f. 1974) har länge försökt sprida budskapet om klimatförändringarna och genom Before the Flood har det vi vet med någorlunda sannolikhet omsatts i ett format som är tillgängligt för de allra flesta. Men, det är klart, det är inget lyckopiller.
     Before the Flood visar framförallt tre saker: Den visar effekterna av klimatförändringarna, både de som redan är här och de som kommer om vi inte gör något — smälta polarområden, vattennivåhöjningar och torka för att ta några upplyftande exempel. Vidare pekar den på de samband som finns mellan klimatförändringarna och kommersiella intressen och hur dessa intressen arbetar både med utarmningen av jorden och med att smutskasta forskare och komma med felaktig motinformation. Slutligen visar den att det ännu inte är för sent att vända trenden, men att det krävs omställning och vilja att ta beslut som inte kommer vara populära bland de med ekonomisk makt (som inte tycks ha fattat att man inte kan ta med sig pengarna på hädanfärden).
     Att se experter och progressiva krafter som Johan Rockström1 och Elon Musk hävda att det faktiskt inte är kört inger trots allt en del hopp. Vi lever i en tid där de rika med näbbar och klor hävdar sin rätt att bli rikare på såväl övriga befolkningens som planetens bekostnad, men det behöver inte vara så, det är ingen naturlag. Med påtryckningar och en medvetenhet om vilka omställningar som behövs går utvecklingen att vända.
     Before the Flood är ett bra ställe att börja på.

Show 1 footnote

  1. Klippet från Nyhetsmorgon 2016-11-25 där Johan Rockström pratar om temperaturhöjningarna runt Arktis är naturligtvis ytterligare en dimension, men om något understryker den bara vidden av att så många som möjligt förstår allvaret och agerar därefter.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!