Titanic

Originaltitel: Titanic
Regissör: James Cameron
Manus: James Cameron
Språk: Engelska, franska, tyska, svenska, italienska och ryska
Land: USA
År: 1997
Längd: 194 minuter

Titanic är James Camerons enorma slöseri med pengar. Närmare 1,3 miljarder sades det att filmen hade kostat. Det finns många saker som hade varit bättre att lägga pengarna på.

Ramberättelsen är den vid det här laget allmänt kända historien om det osänkbara atlantskeppet Titanic. På skeppet finns Rose (Kate Winslet) som känner sig fängslad på drömmarnas skepp. Hon är förlovad med Cal Hockley (Billy Zane) som är en odräglig herre. När Rose tröttnar och funderar på att ta livet av sig stoppas hon av Jack (Leonardo DiCaprio), en underklassyngling som vunnit sin biljett som pokervinst. De två startar snart en kärleksrelation som tar dem ända till Titanics förlisning.

Jag har sedan jag såg filmen första gången varit övertygad om att jag aldrig skulle få se något sämre. Tanken har slagits ur mig nu när jag gett den en andra chans. Visst, det är fortfarande långt ifrån ett mästerverk, den är till och med riktigt dålig. Absolut inte sämst dock.

Så ja, vad är fel? Det är framförallt skådespeleriet och regisserandet. Jag kan för mitt liv inte förstå hur det kan bli såhär – känslolöst där det borde varit känslor, överspelat där det borde vara subtilt. Vem kom på tanken att sätta Leonardo DiCaprio i någon roll överhuvudtaget? Kate Winslet och Victor Garber är bra, men de räddar inga filmer.

Effekterna är så som de förväntas vara 1997. Inga höjdare, men okej. Hur filmen kunde bli så erbarmerligt dyr kan jag inte för mitt liv förstå.

Jag är fullt och fast övertygad om att alla redan har sett, eller kommer att se, Titanic. Jag skulle dock inte rekommendera filmen till någon. Alls.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

 1. Visste du att det blev kontroverser över killen som sköt sig i filmen? Tydligen blev en brorson till den verkliga förlagan upprörd, och 20th Century Fox fick be om ursäkt.

  Jag har visst gett den 7/10 på IMDb, och är inte lika negativ som du. Kate Winslet är, som du säger, alltid bra. Det är katastrofscenerna som etsat sig fast i minnet, folk som faller från det sjunkande skeppet, det gamla paret som bestämmer sig för att dö stilla i sin säng.

  Däremot gillade jag inte kärlekshistorien. Framför allt inte det där dammiga ”överklassen är tråkig, underklassen har skitskoj”. Visst, visst.

  Jag borde se om den för att veta om den är värd en 7:a, men har ingen lust. Det kanske säger något.

 2. Märkligt. Kan förstå att de blir ledsna, men jag lade verkligen ingen värdering i Murdochs handlingar.

  Och tja, många gillar filmen, det kan jag knappast förneka. Att jag inte förstår varför kan kanske bero mer på mig än på filmen… :)

  Kärlekshistorien känns som en av de större nackdelarna, ja. En film om Titanic kan vara både intressant och motiverad, men det hade kunnat göras så mycket smartare och intressantare.

  Att du inte har lust känns naturligt. Det är ju ingen kortfilm direkt. ;)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!