Inception

Originaltitel: Inception
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Christopher Nolan
Språk: Engelska och japanska
Land: USA och Storbritannien
Svensk premiär: 22 juli 2010
Längd: 148 minuter

Christopher Nolan är en vansinnigt kompetent regissör. Det kommer jag tycka oavsett vad han gör, tror jag, men det gör tyvärr inte alla hans filmer till mästerverk (han kommer alltid vara ständig tvåa efter David Fincher när det gäller den typen av filmer). Det är Inception ett lysande exempel på.

Förutsättningarna är fantastiska. En komplex värld av drömmar och agenter målas upp och mitt i den finns en rad personer (spelade av, bland andra, Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt och Tom Hardy) vars uppgift är att plantera en idé hos en imperiearvtagare (Cillian Murphy). Det är en kittlande intrig, som gjord för ett mästerverk. Problemen är dock två, kanske tre: sentimentalitet som inte behövs utan bara kladdar ner det intressanta, action som blir för mycket och snarast är tröttsamt och, sist men inte minst, bristen på uttagna svängar. De två första faktorerna är inte mycket att orda om, det är publikfrieri och kanske hade den inte varit så populär om den saknat dessa element. Det är stora problem, men knappast konstiga. Att Christopher Nolan, som är bekräftat smart (tänk Memento), låter sig falla för en fördummad publik gör mig lite beklämd. Drömmar och sådant kan, utan några större problem, vara precis vad man vill. Ibland är Inception det, men istället för att låta drömmar vara drömmar ska allting förklaras, allting förenklas. Jag vill inte ha allting serverat, jag vill ha det urflippat och drömskt. Varför, Christopher Nolan, kunde du inte gå din egen väg (för jag tror du hade större planer än såhär)?

Bortsett från det är Inception rätt välspelad, jävligt häftig i de stunderna som närmar sig de gränser jag efterlyser, alldeles för lång, snygg som bara den och en film man gärna har öronproppar till.

Jag hade hoppats att Christopher Nolan skulle förvalta sina idéer bättre och kanske är jag därför en smula besviken. Inception är långt ifrån någon katastrof, den är helt okej. Jag hade bara förväntat mig mycket mer än helt okej när det kunde blivit så bra, så bra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!