Anubisportarna

Originaltitel: The Anubisgates
Författare: Tim Powers
Översättare: Sven Christer Swahn
Utgivningsår: 1983
Originalspråk: Engelska
Förlag: Bra spänning

Ibland kan en tidsresa eller två ställa till det lite grann… Eller… Ja… ”Lite grann” och ”lite grann”…


En litteraturvetare vid namn Brendan Doyle anlitas för att göra en föreläsning om Samuel Taylor Coleridge, ett äventyr som visar sig betydligt mer spännande än det kan låta.
Föreläsningen ska nämligen hållas på Coleridges hemmaplan, London 1810, vilket innebär en smärre resa i tiden. När allt är klart och tidsresenärerna ska tillbaka, går något snett och Doyle blir kvar.
Han stöter på clowner, zigenare, trollkarlar, varulvar och en rad celibriteter.

Boken börjar lite trevande, långsamt då allting ska introduceras. Efter att ha läst ett tjugotal sidor funderade jag faktiskt på att lägga ifrån mig boken och läsa något annat.
När jag väl vant mig vid språket och kommit förbi den sega starten blir boken helt plötsligt väldigt lättläst. Det enda störande är att kapitlen är nästan fånigt långa. På de 468 sidorna är det tolv kapitel. Det gör att det inte bara är svårt att lägga ifrån sig boken för att den är spännande, utan även för att det finns få naturliga pauser.

Och ja, det är spännande. Jag kände hela tiden att jag ville få reda på om mina gissningar kring handlingen stämde. Det gjorde de allt som oftast, så man kan fråga sig om boken är förutsägbar eller jag är lika knäpp som Tim Powers måste vara. Jag känner dock att det inte gör något. Det är häftigt att komma på saker innan de händer och förstärkte nog min munterhet kring boken.

Miljön känns fräsch. Det är dels mystiskt London, dels nutid, dels ännu längre tillbaka i tiden. En del är i slumområden, en del är förpassad till egypten. Det blir aldrig tråkigt.

Anubisportarna känns genomtänkt och bjuder på ett smart och spännande äventyr.
Den är väl värd att läsas, helt klart.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!