Amerikanska gudar

Originaltitel: American Gods
Författare: Neil Gaiman
Översättare: Ylva Spångberg
Utgivningsår: 2001
Tryckår: 2003
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 530
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 91-37-12227-4

Jag vet inte hur många gånger jag kan hylla Neil Gaiman för hans underbara böcker.
Vi får se om jag kan låta bli när herr Gaiman ger sig på de amerikanska gudarna.


Shadow är på väg att avtjäna sitt fängelsestraff. Ett par dagar innan hans villkorliga frigivning blir han inkallad till fängelsedirektören som berättar att Shadows fru omkommit i en bilolycka och att Shadow själv ska bli frigiven redan den här dagen.
Hans mål – att aldrig mer hamna i trubbel – verkar svåruppnåt när det visar sig att allting där hemma är borta. När han erbjuds ett jobb av den väldigt envisa mr Wednesday tackar Shadow till slut ja, han har inget att förlora.
Som Wednesdays hantlangare sätts han på många svåra prov, och han får resa fram och tillbaka genom USA, oftast jagad av välklädda agenter.

Amerikanska gudar tror jag låter mer spännande, om man ser till handlingen, än vad den är. Missförstå mig rätt, det är en rätt skön handling med härliga kast fram och tillbaka. Det är lätt att sätta sig in i den och anspelningarna på mytologi kittlar en, men det är inte lika storslaget som Gaimans andra verk. Den saknar udd lite.
Och jag måste nog säga att den ”slutar” (där huvudhandlingen tar slut) på ett sätt som jag varken hade räknat med eller hoppas på. Det är dock ytterst personligt, och ingenting att haka upp sig på.

Neil Gaiman är en visionär och en ordkonstnär av stora mått. Troligen den bästa bland de moderna författarna, och trots att handlingen är svagare än andra böcker så genomför han Amerikanska gudar på ett storstilat sätt. Precis som vanligt.
Kanske är det därför som jag är lite besviken på Amerikanska gudar. Jag håller Neil Gaiman så högt att jag inte ger Amerikanska gudar en rimlig chans. Kanske borde böckerna vara anonyma?

Jag kommer i vilket fall rekommendera Amerikanska gudar till alla. Den är häftig och trots att den inte är bland det bästa av Gaiman så är den i vilket fall bland de bästa böcker jag läst. Så överlägsen anser jag att han här.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!