Anansi boys

Originaltitel: Anansi boys
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 2005
Tryckår: 2005
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 336
Förlag: HarperCollins Publishers
ISBN: 0-06-051518-X

Anansi boys är Neil Gaimans senaste bok, som spinner vidare lite på hans tidigare bok Amerikanska gudar.
Återigen är det en bok med gudar i modern tid, den här gången marginellt mer jordnära än i Amerikanska gudar.


Fat Charlie Nancy hade inte alltid kallats för Fat Charlie. Det var hans pappa som kom på det och när hans pappa kom på något så fastnade det. Som namnet Fat Charlie till exempel, detta trots att Fat Charlie inte alls var särskilt fet.
Namnet var bara en av alla saker Mr Nancy ”givit” sin son och även nu, tjugo år senare, har Fat Charlie svårt att förlåta sin pappa. Det hela blir ännu svårare när Mr Nancy dör på en scen på andra sidan atlanten.
På begravningen får Fat Charlie reda på att han har en bror och att han bara ska fråga en spindel om var brodern är så ska han komma. Och Fat Charlie frågar och brorsan kommer…

Jag är kluven till Anansi boys. Handlingen var helt okej, spännande och omtumlande, men boken var rätt trögläst vilket gjorde den jobbig att läsa. Detta kan visserligen bero på det tunna typsnittet som användes och gjorde det svårt för mig att läsa. Jag tror det kan vara det och det är nackdel så god som någon.
Det är ändå en rätt skön bok. Den bjuder på en hemmiljö med onaturliga och lite bisarra inslag, precis som Neil Gaiman brukar servera det, även om det på något sätt inte riktigt når upp till hans tidigare verk.

Att Neil Gaiman blandar sin egen knasiga fantasi med folksagor från hela världen (här är det afrikanska myter om Anansi) gör att man inte bara lockas att läsa vidare i boken, utan även att ”forska vidare” om de riktiga folksagorna. Det är en häftig effekt som både Anansi boys och Amerikanska gudar har och som jag uppskattar mycket.

Vad ska man säga? Det är klart att jag rekommenderar Anansi boys. Det är Neil Gaiman, och därmed är det riktigt ballt. Har du läst mycket Gaiman sedan tidigare är det möjligt att du blir lite besviken och har du inte läst något Gaiman sedan tidigare kan Anansi boys vara en god start så blir det bara bättre och bättre.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!