Alice’s Adventures in Wonderland

Originaltitel: Alice’s Adventures in Wonderland
Författare: Lewis Carroll
Utgivningsår: 1865
Tryckår: 1994
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 149
Förlag: Penguin Popular Classics
ISBN: 0-14-062086-9

Alice’s Adventures in Wonderland, mer känd i Sverige som Alice i underlandet, är Lewis Carrolls klassiska roman som många känner igen, om inte annat från Disneys filmatisering.

Under en picknick ser Alice en vit kanin som är förskräckligt sen. Eftersom Alice inte sett någon sådan tidigare blir hon nyfiken och följer efter ner i kaninhålet. Efter ett långt fall hamnar hon i ett land utan like där hon träffar bland andra en larv, Filurkatten (Cheshire Cat) och Hjärter dam.

Jag tycker boken lider lite av romantiseringen runt klassiker. Handling och dialog är visserligen rätt häftig med underbara händelser och rappa, konstiga meningsutbyten. Men språket är ganska trögt och inte särskilt bra, det faller åtminstone inte mig i smaken. Det är tråkigt för det får de bra sakerna att falla lite i skymundan.

Däremot förstår jag varför Alice’s Adventures in Wonderland fått den position den har idag. Det är väldigt lätt att referera till den och de flesta har åtminstone lite koll på vad som händer. Det är bra med sådana verk och som klassiker är Lewis Carrolls bok bra. Och oavsett så bör man läsa den för allmänbildningen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!