A beautiful mind

Originaltitel: A beautiful mind
Regissör: Ron Howard
Manus: Sylvia Nasar och Akiva Goldsman
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2001
Längd: 135 minuter

A beautiful mind är en film som är löst baserad på Sylvia Nasars biografi som är löst baserad på nobelpristagaren John Nashs liv.


På Princeton University kämpar en ung John Nash (Russell Crowe) med att bli något stort inom matematiken. Till slut får han ett genombrott och lämnar studierna bakom sig för att undervisa – fortfarande ivrigt utforskande matematikens värld.
I en av hans klasser finns Alicia (Jennifer Connelly) som visar sig vara lika spännande som matematiken och som John till slut går ut med.
En dag får han dock ett topphemligt jobb som till slut även sätter hans och hans medmänniskors liv på spel.

A beautiful mind är som sagt Ron Howards och Akiva Goldsmans tolkning av Sylvia Nasers biografi om John Forbes Nashs liv. Skillnaderna mellan verkligheten och filmen är dock stora, vilket filmen troligen vinner väldigt mycket på.
Historien är välberättad och paketerad i ett väldigt snyggt skal. Skådespelarna är väldigt bra, med många skådespelare som verkligen kan klara sina roller, däribland tidigare nämnda Russell Crowe och Jennifer Connelly, men även storheter som Ed Harris, Paul Bettany och Christopher Plummer sköter sig alldeles utmärkt.

En stor eloge ska James Horner ha för den underbara musiken han åstadkommit. Den höjer verkligen filmen påtagligt.

A beautiful mind är en på alla sätt sevärd film som höjer sig över mängden med välspelande skådespelare och en medryckande historia.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!