Fight Club

Originaltitel: Fight Club
Författare: Chuck Palahniuk
Utgivningsår: 1997
Tryckår: 2006
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 218
Förlag: Vintage
ISBN: 978-0-099-76521-9

Fight Club är boken som blev till en hyllad film, av författaren som skrivit Diary och Choke.

Berättaren lever ett märkligt liv. Han arbetar som utredare för biltillverkarna då olyckor har inträffat och på eftermiddagar och kvällar går han på stödgrupper för allvarligt sjuka. Han själv är förstås inte allvarligt sjuk, men det ger honom värme att vara där med sitt skådespel. En dag störs hans värld av att en kvinna dyker upp på alla de stödgruppsmötena som berättaren själv besöker.
Vid ett tillfälle, på en nudiststrand, träffar han Tyler Durden. Tyler är biografmaskinist som likt berättaren saknar en fadersgestalt i sitt liv. Därför ska han ställa till lite oreda i världen och berättaren och Tyler bestämmer sig för att starta Fight Club.

Och ni som har sett filmen vet förstås hur det går. För er som inte har läst boken uppmanar jag er att göra det snarast. Det är en oerhört välförfattad roman som berättar en historia som man sitter som klistrad framför. Chuck Palahniuk använder språket på samma kreativa sätt som i Diary och Choke, fast här är det drivet mot perfektion och det finns få, eller kanske inga saker att anmärka på.
Det finns många välplanterade saker i Fight Club som kommer till ytan – antingen när man läst klart eller om man skulle råkat få reda på hur det går innan man läst. Det känns väldigt genomtänkt och välgjort, vilket förstås gör läsningen och upplösningen till en fröjd i all den misär och det lidande som Palahniuk beskriver.

Fight Club är ett mästerverk som förtjänas att läsas av alla. Verkligen alla.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Yay! Jag hoppades att du skulle sätta en femma, för det är den här boken värd utan minsta tvekan. Jag har inte tänkt efter ordentligt, men den är definitivt med i tävlingen om bästa bok jag någonsin läst, även om den kanske inte skulle vinna. Filmen är förstås också ett mästerverk och jag tycker verkligen att du ska se den. Det är nästan lite märkligt att både filmen och boken ligger i toppen på sina respektive listor hos mig. När Palahniuk är bra är han så svinigt bra så det finns inte.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!