Skattkammarplaneten

Originaltitel: Treasure Planet
Regissör: Ron Clements och John Musker
Manus: Robert Louis Stevenson, Ron Clements, John Musker, Ted Elliott, Terry Rossio, Rob Edwards och Ken Harsha
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2002
Längd: 95 minuter

Skattkammarplaneten är baserad, om än frikostigt modifierad, på den klassiska piratromanen Skattkammarön av Robert Louis Stevenson.

Den unga och äventyrliga Jim Hawkins (Joseph Gordon-Levitt) hittar en karta till den planet som i sagorna omtalas som Skattkammarplaneten. I ett desperat försök att rädda hans mammas (Laurie Metcalf) värdhus ger han sig ut, tillsammans med doktor Doppler (David Hyde Pierce) på en skattjakt. I besättningen finns det dock krafter som vill ha skatten för sig själva, däribland cyborgen John Silver (Brian Murray) som uppmuntrar piraterna till myteri.

Handlingen är som sagt löst baserad på Skattkammarön, det som skrotats är de kanske inte så filmvänliga bitarna ur romanen. Tyvärr, måste jag ändå säga, för den ursprungliga handlingen kändes till stor del mer piratig än vad filmen nu är. Det eviga köpslåendet saknas, de luriga planerna saknas. Det som däremot är jättebra är förvrängningen av romanen så att det blev ett rymdpiratäventyr. Rymdpirater tycker åtminstone jag är väldigt tuffa och det rent visuella fungerar verkligen underbart. John Silvers utseende, ja, de flestas utseende är en klockren 1700-talskostym samtidigt som segelskeppen seglar i rymden.

Den stora anledningen till att jag gillar filmen är just det, utseendet, piraterna och att det faktiskt fungerar. Det som gör att den inte får full pott är att handlingen som ursprungligen var bra kapats så mycket att den knappt håller ihop.

Skattkammarplaneten är en jättebra äventyrsfilm, värd att se både en och två gånger för de häftiga miljöerna, men har man läst originalboken eller sett någon annan film baserad på den kan man räkna med stora skillnader.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!