19 frågor om läsning

Genom Piruett.se fick jag den här enkäten som visst ursprungligen ska vara postad på Bokhora.se. Den kan ju vara rolig att svara på, tänkte jag.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
J. M. Coetzee börjar ligga bra till för den titeln.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Bra fråga. Jag är lättpåverkad, men blir inte så mycket påverkad. Så det är svårt att avgöra. Hundra år av ensamhet eller Fight Club kanske…

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Nej.

4. Vad använder du som bokmärke?
Magic: The Gathering-spelkort. Perfekt på alla sätt, om än lite för nördigt.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
När tillfälle ges. På bussen och tåget mellan Norrköping och Linköping.

6. Vad var den första bok du läste?
Ingen aning. Lotta på Bråkmakargatan kanske?

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Pocket. Lättare att ha med sig, lättare att hålla i, billigare att införskaffa.

8. Vilken bok läser du nu?
Eh. Idéernas grotta av José Carlos Somoza, Black Orchid av Neil Gaiman och Gunnar Ekelöfs samlade dikter.

9. Och vilken sida är du på?
320, 40 och 200, typ.

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Nej, jag har jättesvårt för att ”förstöra” böcker. Jag vet inte varför, men jag tror det är bra att låta bli. Jag har inget emot begagnade böcker, men jag vill inte göra så att böckerna ser mer begagnade ut än vad de redan är.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Både ja och nej. Eller kanske till viss del. Ett snyggt omslag eller en schysst titel kan göra mig intresserad, men det krävs mer än så för att jag ska ta upp den. Eller mindre, för ibland är det ytterst slumpmässiga orsaker som gör att jag tar upp en bok.

12. Sidantalet, då?
Definitivt. En bok på mer en 400 sidor har definitivt en högre tröskel för mig. Inte för att jag inte tycker om att läsa, utan snarare för att jag vill läsa klart saker samtidigt som jag vill läsa många olika böcker. Dessutom kräver få berättelser över 400 sidor och blir därmed bara sämre ju fler sidor som används.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej! Aldrig!

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Ja, fast ytterst få och läser jag om dem är det för att kunna recensera dem med dem i färskt minne.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Nej, inte vad jag minns.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag samlar till mitt bibliotek, om man säger så…

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Nej, jag har en speciell bok för toabesök. Just nu, Gunnar Ekelöfs diktsamling, tidigare Bibeln och Koranen.

18. Just det, läser du i badrummet?
Ja…

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Jag recenserar alla böcker jag läser, det är system nog. Dock har jag ju inte allt jag läste innan 2003 recenserat.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

10 Comments

  1. Jag inser såhär i efterhand att den viktigaste frågan saknas: ”Varför läser du?”

    Det är inte uppenbart att man läser för underhållningens, verklighetsflyktens eller tidsfördrivets skull. Visserligen är de två förstnämnda anledningarna en del av varför jag läser, men även för att få en historia berättad för mig, för allmänbildningen och för att få inspiration är stora anledningar. Kanske läser jag även för att ha läst, vilket kan vara nog så viktigt.

  2. Quicksliver i den prosa jag läser, Ghostfire i serierna jag läser och Grapeshot för dasslektyren. Skulle det behövas har jag även Augur of Skulls och Keldon Halberdier i reserv. Och det är alla Magic-kort jag äger. :)

  3. kul, jag köpte precis en diktsamling av gunnar ekelöf, så nyligen att jag inte ens fått hem det :)

  4. Om man är en nörd håller man väl egentligen BARA på med EN sak.
    NE förklarar nörd, så här: enkelspårig och något löjeväckande person med fanatiskt detaljintresse men förment undermålig social kompetens.
    Jag tycker inte det är en beskrivning av Martin. Så det så!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!