Twilight

Originaltitel: Twilight
Regissör: Catherine Hardwicke
Manus: Melissa Rosenberg och Stephanie Meyer
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2008
Längd: 122 minuter

Twilight är uppdelad i två tydliga och sinsemellan vitt skilda (till stil och tema) delar och jag recenserar därför delarna var för sig.

Bella Swan (Kristen Stewart) flyttar till sin pappa (Billy Burke) i regniga Forks när hennes mamma och nya man ger sig ut på en roadtrip. I nya skolan finns Edward (Robert Pattinson) som Bella passionerat trånar efter, och varje stund med honom är underbar men samtidigt förvirrande. Det händer inte så mycket mer, Bella biter sig i underläppen och Edward beter sig nervöst – kanske på grund av sin hemlighet. That’s it.

Filmen känns fånig, handlingen är i stort sett non-existent och har ingenting som gör den värd att se. Det ska visst vara ett drag som går igen från boken. Eftersom handlingen är så banal så speglar det av sig på skådespelarna som mer eller mindre fjamsar bort det.

Det är inte särskilt bra att första halvan av filmen är jättedålig…

Bella har till sist räknat ut att Edward är vampyr och de båda har accepterat att en relation kan fungera men förmodligen blir konstig, och de har valt att försöka. Bella ska introduceras för vampyrfamiljen, en vampyrbasebollmatch ska spelas och de onda vampyrerna ska jagas bort.

I den här biten av filmen händer det något, den är fartfylld och har både humor och action. Jag älskar hur vampyrfamiljen framställs och att vampyrerna inte bara blir lallande fånar utan verkar ha någon form av substans.

För att sammanfatta båda delarna tillsammans så är det en mittemellanfilm. Den är snygg, har bra musik och avslutas med en bättre handling. Detta vägs emot att skådespelarinsatserna är på sin höjd okej och att första halvan av filmen suger. Något sammantaget betyg kan jag inte sätta, för jag tycker det är för stor skillnad mellan delarna, men om ni vill kan ni ju räkna med någonstans mellan 1 och 4.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

    1. Inte mellan, ”både och” var vad jag menade. Så här i retrospektiv var min recension alltför mild mot vad den egentligen förtjänade. Jävla skitfilm.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!