Van Jensen & Jose Pimienta — The Leg or, The Remarkable Reappearance of Santa Anna’s Disembodied Limb

Van Jensen & Jose Pimienta (ill.)
196 s. Blue Creek Creative 2014 (2014)


Vissa böcker verkar nästan för osannolika för att faktiskt finnas. En av dem är The Leg or, The Remarkable Reappearance of Santa Anna’s Disembodied Limb. Van Jensen och Jose Pimienta berättar i seriealbumet om Mexikos elvafaldiga president/diktator Antonio López de Santa Annas (1794—1876) avhuggna ben vilket han förlorade när han försvarade Mexiko. Benet fick en militärbegravning och historien hade kunnat sluta med en lång rad av udda proteser.
     I Jensens och Pimientas version har det stövelbeklädda benet vaknat till liv och behöver återigen, utan tillhörande kropp, rädda Mexiko. Det är ett superben — snabbt, hänsynslöst, överraskande — men det verkar inte klara sig särskilt väl utan sällskap vilket han finner i en föräldralös flicka som säger sig vara Mexikos förlorade prinsessa.
     The Leg är magisk realism i sin renaste form. Det är historiskt förankrat och trots det fantastiska upplägget är det ingen i fiktionen som är förvånad. Tvärtom, självklart är benet vid liv med egen agens och egna våndor.
     Pimientas bilder är stämningsfulla och stilen landar någonstans emellan Mike Mignola och manga. Uppslag med i det närmaste monokroma fartfyllda serierutor driver på berättelsen bra. Han lyckas även få liv i stöveln på ett exceptionellt vis, den är arg, ledsen, glad, bestämd, lyssnande och man förstår precis vad som menas. Mästerligt.
     The Leg är en annorlunda och ösig historia som absolut förtjänar en större läsekrets. Nu verkar den dessutom gå att skaffa via de större nätbokhandlarna för ett par hundringar, så bara gör det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!