Vägar

Vägar är det första supplementet till det svenska science fiction-rollspelet Skymningshem – Andra Imperiet.

Produkt: Vägar
Produktlinje: Skymningshem – Andra imperiet, Rävsvans förlag
Författare: Krister Sundelin och Simon J Berger
Omfång och format: Mapp, spelledarskärm om tre liggande A4, 24-sidigt tabellhäfte i A4, 48-sidigt spelledarhäfte i G5
Cirkapris: 179 kr

Vid en första anblick ter sig Vägar aningen anspråkslöst. Vackert förvisso, men det jag har framför mig är ”bara” en tunn mapp. Intrycket förändras dock avsevärt när man väl öppnat mappen…
Vägar består av tre delar förutom den mapp hela kalaset levereras i, nämligen spelledarskärm, tabellhäfte och spelledarhäfte.

Spelledarskärmen
När jag tog upp spelledarskärmen ur mappen fann jag knappt ord för hur vacker den var på utsidan. En mörkröd bild med en flicka som håller i ett svärd (samma bild som pryder både mappen och spelledarhäftet). Manga, men inte så att det stör.
Skärmen består av tre liggande A4, en perfekt höjd som gör att man ser ordentligt över, men ändå kan hålla sina hemligheter för sig själv. Väldigt bra.
På insidan är det tabeller och flödesscheman, och det känns som att det faktiskt är de mest använda tabellerna som är på skärmen. Dessutom finns det markeringsremsa med siffror från -4 till 15 som ska underlätta poängräkningen.
Det som saknas är tydliga beskrivningar av vad som är på skärmen och en beskrivning av hur man använder just den spelledarskärmen som kommer med Vägar. Finns det en sådan är den för svår för att hitta.
Sammanfattningen av spelledarskärmen är att det märks att Krister Sundelin spelat rollspel tidigare och tänkt till vid framställningen.

Tabellhäftet
Det stora tabellhäftet inleds med en (1) sida errata med de fel som hittats fram till tryckningen av Vägar. En bra errata som tydligt visar vad som felar och hur det ska vara. Därefter fortsätter det med samtliga tabeller som finns i grundboken och i Vägar. Det är bra att ha tabellerna samlade på ett ställe där det är relativt lätt att hitta det man söker.
Det finns inget register i tabellhäftet, men då den inte omfattar alltför mycket är jag säker på att man lär sig hitta i den allt eftersom man använder den.
I tabellhäftet finns dessutom ordentliga listor med exempelnamn för roll- och spelledarpersoner. Det är alltid en bra hjälp för spelare med inspirationsbrist. (Håll dessutom ett extra öga öppet bland de Santovasiska mansnamnen)

Spelledarhäftet
Sista delen i mappen är Spelledarhäftet som måste anses vara hjärtat av Vägar. Häftet är litet, smidigt och snyggt.
Innehållet är välskrivet och lättläst, vilket gör det till ett utmärkt val för nya spelledare. Det finns bland annat texter om hur man lägger upp kampanjer, äventyr och rollspersoner, och de tipsen fungerar i nästan alla sammanhang. Sen finns det mer Skymningshem-inriktade texter om hur man löser regelproblem, använder troll och hur man får till en riktig mangastämning i sin kampanj. Det sistnämnda är försvisso skojigt och inspirerande, men ganska oanvändbart till andra spel.
Det kan man inte se som ett minus dock. Vägar är till Skymningshem – Andra imperiet och till det är supplementet väldigt bra, att modulen fungerar delvis till andra spel är bara en bonus, om än en bra bonus.
Bilderna i Spelledarhäftet är det som förbryllar mig mest. De är överlag snyggt gjorda, manga, i sedvanlig Rävsvansk ordning, men de är lågupplösta. Eller ser åtminstone lågupplösta ut. På de stora bilderna är det inget jätteproblem, men då det finns seriestrippar och små kapitelavslutningar med pratbubblor blir det väldigt otydligt och svårläst. Ingen större anmärkning dock.

Helhet
Allting är layoutat i samma stil som grundboken och nu, precis som då, fungerar det för det mesta alldeles utmärkt. Tabellhäftessidorna kan verka lite plottriga men det problemet är inte alls särskilt jobbigt eftersom det i stort sett bara är tabeller.

Överlag måste jag säga att Vägar är en gedigen produkt som är given i alla Skymningshemspelledares bokhyllor, och jag tror även att många andra kan ha stor nytta av Vägar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!