V for Vendetta

Serie: V for Vendetta
Originaltitel: V for Vendetta
Manusörfattare: Alan Moore
Tecknare: David Lloyd, Steve Whitaker, Siobhan Dodds
Utgivningsår: 1982-1988
Tryckår: 1989
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 286
Förlag: DC Comics Inc.
ISBN: 0-930289-52-8

Nyligen kom filmen som baseras på den här serien och en jämförelse är väl oundviklig antar jag.

Storbritannien har blivit en fasciststat efter att folket velat ha trygghet på bekostnad av frihet. Mitt i detta finns Evey Hammond som räddas av en mystisk maskerad man efter att hon blivit ertappad med att försöka sälja sex.
V, som den maskerade mannen kallar sig, visar Evey hur han spränger en av Storbritanniens parlamentsbyggnad. Evey och V hänger ihop tills dess att Evey flyr ifrån honom. Vs kamp fortsätter ändå.

Skillnaden mellan filmen och serien är ganska stor. Åtminstone om man ser till handlingen. I det stora hela är det samma, men seriealbumet känns betydligt mer rörigt och ologiskt. Handlingen och de flesta personernas agerande känns verkligen främmande vilket gör att det blir svårt att ta den på allvar, något som gick jättebra med filmen.

Trots det är V for Vendetta väldigt bra utförd. Det är många balla idéer och saker som får en att hajja. Det är inte världens snyggaste serie, men det ska den nog å andra sidan inte vara.

V for Vendetta behöver man, ärligt talat, inte läsa om man har sett filmen. Å andra sidan kan jag tänka mig att det är tvärtom om man läst serien först.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!