Ram V. & Filipe Andrade — The Many Deaths of Laila Starr

Ram V. & Filipe Andrade (ill.)
128 s. Boom! Studios 2022 (2021)


Vad ska dödens gudinna nu sysselsätta sig med när barnet som kommer uppfinna odödligheten just ska födas? Att hon varslas om uppsägning står klart, men hon är inte den som haft lättast att göra sig vänner genom åren och det lär knappast bli lättare när hon skickas till jorden för att fortsätta sitt liv som en vanlig dödlig. Jag må vara förutsägbar, men seriealbumet The Many Deaths of Laila Starr av indiske Ram V. och portugisiske Filipe Andrade är just en sådan serie som jag finner oemotståndlig.
     Jag är inte hundra på att hinduismens gudar befinner sig på ett enormt kontor (och det sägs heller aldrig rakt ut att det är dem det handlar om), men med en ”Neil Gaimansk” precision fångas jag direkt. Så snart detaljerna kring uppsägningen av dödsgudinnan är klara skickas hon ner till oss människor under namnet Laila Starr. I sista stund ber hon om en tjänst: låt mig falla nära där barnet ska födas. Är man dödsgudinna så är man, men när hon väl står där med pojken i sina händer förmår hon inte att avsluta hans liv. Varför? Att vara människa är något annat än att vara gudinna, ska det visa sig och The Many Deaths of Laila Starr gör nedslag i mötena mellan Laila och barnet som växer upp till en ung man först och slutligen äldre herre. Genom dem får Laila, och kanske även läsaren, nya perspektiv på skillnaden mellan liv och död.
     Berättelsen påminner en hel del om kapitlet Hob Gadling från The Sandman (1989—1996), mannen som får evig liv och möter drömmarnas kung på samma värdshus vart hundrade år, och ja, hela serien andas väldigt mycket tidigare nämnda Gaiman. Tempot är lugnt men suger tag i mig genom sitt precisa anslag. Det känns djupt utan att vara pretentiöst, det är roligt och det är allvarligt. Lägg där till Andrades färgsprakande och fantasieggande bilder som ger figurerna liv och skapar ett utrymme där nutid och mytologi vävs samman sömlöst så blir The Many Deaths of Laila Starr något utöver det vanliga.
     Är man som jag det minsta svag för den här typen av låt-oss-kalla-det ”ny-mytologi” kan jag nästan lova att The Many Deaths of Laila Starr inte kommer göra dig besviken.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!