From Hell

Originaltitel: From Hell
Regissör: Albert Hughes och Allen Hughes
Manus: Alan Moore, Eddie Campbell, Terry Hayes och Ragael Yglesias
Språk: Engelska
År: 2001

London, 1888. Den engelska huvudstaden skakas av en rad mord olyckligt lottade kvinnor. Det här är en av berättelserna från mannen som undertecknade sin brev med ”From hell”

En okänd mördare stryker runt i London och tar livet av ”olyckligt lottade” kvinnor. Han inte bara tar livet av dem utan stympar dem och tar organ ifrån dem. Den okända mördaren blir snabbt kallad för Jack the Ripper.
I tumultet ska den synske inspektör Abberline (Johnny Depp) försöka ta reda på vem som ligger bakom dåden. Abberline själv är en man av medelklassen som får kämpa mot folket, mot sociteten och mot de lockelser som hörde 1800-talet till.

From Hell är egentligen en rätt kladdig historia. Det blir lätt så när Jack the Ripper är inblandad. I det här fallet gör det ingenting. Det är aldrig mer kladd än vad som är ”nödvändigt” och det känns skönt att de inte kladdat för kladdandets skull.
Historien är från Alan Moores och Eddie Campbells grafiska novell med samma namn, en historia som gör sig bra som film.

Skådespelarna känns valda med omsorg. Johnny Depp är som alltid lysande i sitt skådespel. Alltid rätt. Alltid passande. Heather Graham sköter sitt som ”ledaren” över de prostituerade. Kanske inget extraordinärt, men helt okej. Ian Holm är den där myspysfarbror man förväntar sig av honom. En riktigt stor eloge till Robbie Coltrane som spelar assistent Peter Godley med en underbar charm.

Genomgående genom filmen har de fångat det dystra slutet av 1800-talet på ett bra sätt. Det är misär och fientlighet bredvid plommonstop och industrialism. Det är grått, skitigt och regnigt och det är precis så det ska vara. Det är med andra ord inte bara en bra rysare, det är en fröjd för ögat (om man nu har en fallenhet för grått).

From Hell är en lysande och medryckande thriller som är ”måste se”-varning på för anhängare av genren. Även de mindre entusiastiska kan nog ha behållning av den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!