David Ärlemalm, inläst av Niklas Engdahl
6 h 4 min. Bonnier Audio 2020 (2020)
David Ärlemalms (f. 1975) romandebut Lite död runt ögonen har tagits emot med öppna armar och jag kan förstå det. Det finns någon ömkansvärt i berättelsen, ett socialt patos som gjorde även mig nyfiken. Men någonstans på vägen undrar jag om Ärlemalm själv vet vad för bok han ville skriva1.
Arto är missbrukare och småkriminell. Eller, han var, men efter att hans flickvän och mamma till hans barn dog av en överdos har han varit fast besluten om att ta tag i sitt liv, om inte annat för dottern Bodils skull. Det hårda livet syns på utsidan så när han jobbar i skolbespisningen på en gymnasieskola drar han uppmärksamhet till sig. Kan han sälja knark? Nej, men det hindrar inte att ryktet går och han får sparken. Att fixa nytt jobb med hans cv är inte enkelt och så sakteliga dras han in i det gamla livet.
Så långt allt gott, eller hur man nu ska uttrycka det i allt det nattsvarta. Den första halvan av boken är så späckad av intressanta krokar, betraktelser över hur samhället fungerar och hur svårt det är att få en andra chans. Ärlemalm hade kunnat stanna där, observerat att friskolan drivs mer av varumärkesarbete än arbetsgivaransvar, att lärarna i förskoleklassen ser med oro på Bodils tillvaro, hanteringen av att hennes klasskamrater(s föräldrar) kallar honom för knarkare, att det gamla livet drar i honom och han gör faktiskt motstånd, en ny kärlek som han behöver lära känna när det är knepigt med barnvakt.
Lite död runt ögonen är inte en sådan bok. I andra halvan etablerar sig Arto som en ensam hjälte, biltjuven som är så jävla bra att han blir inkallad för att göra några kupper till. Dessutom är flickvännens död inte bara en tragedi utan ett mysterium som måste nystas i. Det är synd, för berättelsen om Arto och Bodil förtjänar en stillsamhet som aldrig infinner sig.
Det gör att det som etableras till en början aldrig griper tag. Artos relation till Bodil känns nästan administrativ och Bodil blir en spegel för honom i vilken han kan se både sina misslyckanden och sin drivkraft. Om Ärlemalm i framtiden bejakar den första halvan av Lite död runt ögonen kommer det säkerligen vara ett författarskap att hålla ögonen på.